Video

Bleekmiddel laat algen een blauwtje lopen in de IJzeren Man

15 augustus 2018 om 13:49
nl
De beheerder van de IJzeren Man in Eindhoven, Bart Francois, zag vorige week het aantal bezoekers flink teruglopen. Niet omdat het klaar was met het mooie weer, maar door een negatief zwemadvies veroorzaakt door blauwalg. Daar is, dankzij een middel dat je misschien niet direct verwacht, een oplossing voor gevonden.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

De redder in nood is waterstofperoxide, een stof waar de algen heel gevoelig voor zijn. Een speciale boot met armen en buizen zorgt ervoor dat de vloeistof tot op de bodem verspreid wordt. Dat is precisiewerk, dus werd het water in Eindhoven de afgelopen dagen al uitgebreid geanalyseerd. 

De concentratie waterstofperoxide die aangebracht wordt is zo laag, dat het geen schade aanbrengt aan andere organismen. "Bij hoge concentraties gaan andere organismen wel dood, maar bij een hele lage concentratie is echt alleen de blauwalg gevoelig", aldus Geert Wijn van Arcadis, het bedrijf dat de bestrijding uitvoert. 

Er vaart daarom ook continu een kleine boot rond om de concentraties te bekijken en eventueel bij te sturen. Binnen een paar uur is al verandering in het water te zien, binnen één tot twee dagen kan er weer gezwommen worden. 

De aanpak met waterstofperoxide is geen garantie dat de algen wegblijven, aangezien de oorzaak niet wordt weggenomen. Die ligt bij de omstandigheden van voedingsstoffen en temperatuur. "Deze methode is voornamelijk gekozen omdat het op korte termijn effectief is. In een plas als deze wil je gewoon dat er weer snel gezwommen kan worden", legt Wijn uit. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.