Marianne Vos wordt ambassadeur Brabantsedag: 'We hebben een identiteit om trots op te zijn'

15 augustus 2018 om 15:18
Marianne Vos. (Foto: VI Images)
Marianne Vos. (Foto: VI Images)
Marianne Vos is de nieuwe, en eerste vrouwelijke, ambassadeur van de Brabantsedag in Heeze. De 31-jarige wielrenster uit Babyloniënbroek vindt het fijn om het Brabanderschap uit te kunnen dragen.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Brabanders zijn nuchtere mensen, die wel van een beetje gezelligheid houden. Ze zijn eerlijk en treden niet zo snel op de voorgrond. Wat terughoudend, maar we hebben ook dat bourgondische in ons bloed. Dat is een identiteit waar we trots op mogen zijn”, zegt ze.

“Ik vind het mooi om als vrouw deze rol op me te nemen. Maar wat ik zelf nog mooier vind, is om als sporter in het groepje van ambassadeurs te zitten. Brabant is toch wel een echte sportprovincie, dus dan mogen wij ook wel vertegenwoordigd zijn.”

Niet aanwezig
De tweevoudig olympisch kampioene en twaalfvoudig wereldkampioene is zelf alleen niet bij de Brabantsedag aanwezig, volgende week zondag. Ze is in het Franse Plouay voor een WorldTour-wedstrijd. “Ik kan dus helaas niet komen, maar ik ga wel de wagens bekijken.”

Het thema van de 61e editie is: 'Van Ravenstein tot Roosendaal'. De bouwers hebben nog 10 dagen om de wagens helemaal af te krijgen. De winnaar van vorig jaar, de Rooie Hoek, koos het leven van prinses Paulina als verhaal voor hun wagen.  Echt hoop op opnieuw een eerste plaats, heeft bouwer Bas van Meijl niet. "Het verhaal, de wagen en de acteurs, alle puzzelstukjes moeten op hun plaats vallen."

Wachten op privacy instellingen...


Ook Babylonienbroek, de woonplaats van Vos,  is één van de onderwerpen. “Een extra mooie aangelegenheid om ambassadrice te zijn. Ik ga de woensdag voor de theaterparade de wagens bekijken. Ik ga dus wel zien hoe mooi mijn dorpje vertegenwoordigd is.”

Nog meer bekende Brabanders
De Brabantsedag kent dit jaar voor het eerst ambassadeurs. Naast de wielrenster zijn dit Björn van der Doelen, Gerard van Maasakkers, Wim Daniëls, commissaris van de Koning Wim van de Donk en burgemeester van Heeze-Leende Paul Verhoeven.

Wachten op privacy instellingen...