Slimme Tilburgse fietspaden houden Nederland in beweging

15 augustus 2018 om 17:00
Een Tilburgs slim fietspad
Een Tilburgs slim fietspad
Nederland mag zich op de borst kloppen: we bewegen véél meer dan de gemiddelde Europeaan. 80 procent van de Nederlanders fietst, wandelt, tuiniert of zwemt. Tegenover een schamele 44 procent gemiddeld in de EU. En dat komt mede door de goede infrastructuur: goede fietspaden dus. Vooral Tilburg timmert flink aan de weg.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Wethouder Mario Jacobs van Mobiliteit wijst op het fietspad aan de Bokhamerstraat naar de twee verschillende soorten asfalt: "Hier is het klassieke asfalt dat iedereen kent. En hiernaast hebben we een experimenteel stuk gelegd. Daarin hebben we witte steentjes verwerkt. Die reflecteren 's avonds beter. Dan zie je het fietspad veel beter als je eroverheen rijdt."

Tilburg is één van de Brabantse gemeentes die werk maakt van snelfietsroutes. Die worden de komende jaren aangelegd tussen de grote steden in onze provincie.

'Verwennen en verleiden'
"We willen zo veel mogelijk Tilburgers op de fiets krijgen", zegt Jacobs. "En dat doen we door ze te verwennen en te verleiden. En dat doe je met goede infrastructuur."

Maar nog niet iedereen voelt zich verwend. "Slecht!" roept een vrouw als we haar vragen naar haar ervaring met Tilburgse fietspaden. "In de binnenstad liggen allemaal tegels los. Het is gewoon gevaarlijk voor de fiets." "Er moet meer van dit gelegd worden", zegt haar man, terwijl hij wijst op het splinternieuwe, experimentele fietsasfalt.

Wachten op privacy instellingen...


Uit de auto
Wethouder Jacobs is vol goede moed. Hij denkt dat hij de Tilburger uit de auto en op de fiets krijgt: "We zijn niet alleen bezig met infrastructuur, maar ook met campagnes, samen met de werkgevers. Je kunt wel met de auto naar het werk en daarna naar een fitnessruimte. Maar is het niet veel slimmer om met de fiets naar je werk te gaan?"

De nieuwe snelfietsroutes moeten vóór 2020 klaar zijn.

Wachten op privacy instellingen...