Video

‘Merlot du Brabo’: Brabantse wijn is booming, maar je moet wel opvallen

15 augustus 2018 om 20:24
nl
Het gaat goed met de Brabantse wijnteelt. Wijnboer Geert Hermans uit Schijndel bouwde zijn wijngaard in de vorm van een labyrint. Want je moet wél blijven opvallen als Brabantse wijnmaker, om te kunnen concurreren met Franse en Spaanse wijnen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Hermans snapt wel waarom wijn maken steeds populairder wordt in Brabant. “Het zit toch in de mensen hier: lekker eten, lekker drinken.”

Van profs tot hobbyisten
Voor hem is het wijn maken een uit de hand gelopen hobby. In 2010 kocht hij een boerderij en inmiddels teelt hij er druiven en maakt hij wijn. In de vorm van een labyrint. “Om de concurrentie aan te kunnen gaan met Franse en Spaanse wijnen, moet je een verhaal hebben. Het labyrint is ons verhaal. Het is een extra beleving voor mensen om de wijn te komen bekijken en te proeven. Je moet opvallen”, legt hij uit.

We zijn in Brabant nog niet zo groot als in Gelderland en Limburg qua aantal wijnboeren, maar we staan inmiddels landelijk gezien op een derde plek. Vorig jaar waren er al zeventien professionele wijnmakers in onze provincie.


Kwaliteit
Of de ‘Merlot du Brabo’ ooit serieus kan concurreren met Franse en Spaanse wijnen? “Qua kwaliteit zou het kunnen. Zeker omdat we steeds meer kennis krijgen en steeds meer kunde van de wijnboeren”, zegt wijnexpert Michel van Tuil uit Den Bosch. Hij noemt de wijn uit het labyrint een ‘heel prettige wijn’. “Als ik hem een puntenaantal moet geven op een schaal van 1 tot 20, krijgt hij zeker een 14 of 15. Hij is echt goed gemaakt", aldus de wijnkenner.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!