Video

Snoepfabriek Red Band uit Roosendaal viert 90e verjaardag

16 augustus 2018 om 18:01
nl
Geen Topdrop of Stophoest, maar taart donderdag voor de ruim 100 medewerkers van snoepfabriek Red Band in Roosendaal. Het is precies 90 jaar geleden dat 'meneer Overwater' aan de Spoorstraat een fabriek voor drop- en suikerwerken begon. Op 18 augustus 1928 gingen de deuren open.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

De eerste snoepjes die van de band rollen zijn zuurtjes, pepermunt, drop en dragees. Eind 1928 bestaat de fabriek uit drie afdelingen. In totaal werken daar dan 25 medewerkers. 

Bombardement

Door de enorme groei van Red Band vindt in 1935 al de eerste verbouwing en uitbreiding plaats. In 1938 wordt in Turnhout zelfs een nieuwe  drop- en suikerwerkfabriek geopend. Maar de Tweede Wereldoorlog treft Red Band in 1944,  letterlijk, als de Roosendaalse fabriek langs het grote rangeerterrein van de spoorwegen wordt getroffen door een luchtbombardement van de geallieerden.

Direct na de oorlog wordt 'de Red Band' weer opgebouwd en komen er bij de fabriek woningen voor de werknemers. Ook ontstaat de traditie dat het personeel bij de uitbetaling van het maandsalaris een snoeppakket krijgen, tot op de dag van vandaag.

Laboratorium
De fabriek in Roosendaal heeft nog steeds een eigen laboratorium, waar het hele jaar nieuwe snoepjes bedacht en ontwikkeld worden. Om in te spelen op de wens van klanten om minder suiker te eten, is Red Band in 2016 het eerste merk in Nederland dat snoep met 30 procent minder suiker op de markt brengt, gevolgd door volledig suikervrij snoep.

Ook is in de Roosendaalse fabriek een vegetarische lijn ontwikkeld: vrij van gelatine, gluten en lactose. 



Vele overnames

In de loop der jaren zijn er flink wat overnames. 1965 neemt Red Band het aandelenkapitaal van Venco over. Beide ondernemingen blijven als zelfstandig bedrijf bestaan. Door de enorme groei en uitbreiding van activiteiten besluit de directie in 1977 om een holding op te richten: Verenigde Dropfabrieken,  VDF, met het hoofdkantoor in Etten-Leur. In 1986 wordt het familiebedrijf VDF overgenomen door de Centrale Suiker Maatschappij, CSM.  De naam Verenigde Dropfabrieken wordt gewijzigd in Red Band Venco, RBV.

Vanaf 1 januari 2000 worden Red Band en Venco weer overgenomen door Leaf Holland, bekend van de kauwgom Sportlife en Xylifresh.  En op 15 februari 2012 fuseert LEAF met Cloetta. Het Zweedse bedrijf Cloetta is sinds 1862 een belangrijke Europese speler in het snoepgoed en vooral bekend om haar chocoladeproducten.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.