Meeste boetes voor overtreden sproeiverbod uitgedeeld in waterschap De Dommel

16 augustus 2018 om 12:09
nl
Waterschap De Dommel heeft van alle waterschappen in Nederland de meeste boetes uitgedeeld voor illegaal sproeien. Dertien particulieren of bedrijven mochten geld lappen omdat ze de strikte sproeiregels tijdens de extreme droogte hadden overtreden. "Dat valt nog mee als je kijkt naar hoe groot de nood was."
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Het waterschap dat Zuidoost-Brabant bedient, had tijdens de ergste droogte een onttrekkingsverbod ingesteld voor vrijwel het hele stroomgebied. Dat betekent dat er geen water uit vijvers, sloten en rivieren gehaald mocht worden om te sproeien. De boetes in De Dommel konden in het ergste geval oplopen tot tweeduizend euro.

"Als je kijkt naar hoe groot de vraag naar water was, valt het aantal overtredingen niet tegen", vertelt Lonneke Schilte, droogte-coördinator bij De Dommel. "Boeren willen natuurlijk niet hun gewassen kapot zien gaan. Ons gebied is gevoelig voor droogte en een groot deel is beschermd gebied, dus dan mag er minder. De kans dat mensen dan in de fout gaan is natuurlijk veel groter."

Brandweerput
Eén van de boetes die De Dommel uitdeelde was voor een aardappelteler uit Boxtel, die bleek water uit een brandweerput te halen. Deze boer werd ook aangegeven bij de Voedsel- en Warenautoriteit. 

Volgens Schilte is de droogte nog niet voorbij. Het mag dan wat koeler zijn en wat vaker regenen, de natuur heeft het nog steeds zwaar. "De regenval op dit moment is fijn voor de natuur, maar als er straks teveel in een keer valt, hebben we weer een nieuw probleem. We blijven maatregelen nemen."

In het gebied werden er drie boetes uitgedeeld voor oppervlaktewater onttrekking en 18 voor grondwatergebruik. In totaal werden er in Nederland 39 boetes uitgedeeld en zo'n 150 waarschuwingen afgegeven. Een boete varieert tussen de 750 en 2000 euro. 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.