Dit schilderij van Jeroen Bosch komt terug naar huis

16 augustus 2018 om 18:08
nl
De Aanbidding der Koningen van Jeroen Bosch komt terug naar huis. Het Metropolitan Museum of Art in New York leent het schilderij uit aan het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De stad waar de kunstenaar woonde, werkte en in 1516 overleed.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Het museum organiseert vanaf 1 december de expositie 'Uit de Stal van Bosch', waar het schilderij te bewonderen zal zijn. “Na het geweldige succes van de Bosch-expositie in 2016 hebben we ons voorgenomen het onderzoek naar Bosch voort te zetten en met regelmaat werk van Jheronimus Bosch terug te brengen naar zijn geboortestad. Er valt nog zoveel te onderzoeken en te ontdekken over Bosch en zijn atelier”, zegt museumdirecteur Charles de Mooij.

Koningen bij Jezus
De Aanbidding der Koningen toont de drie koningen bij Christus. “Ondanks dat dit vroege werk van Jheronimus Bosch vrij klassiek is, bevat het een aantal typisch Bosschiaanse elementen, zoals het gezicht van Christus, de kleine figuren in de achtergrond en een uil, de vogel die steeds weer opduikt in zijn schilderijen.”

Het kunstwerk gaat deel uitmaken van een hele tentoonstelling met Driekoningen als thema.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.