Video

Invasie van nieuwe ridders op Kasteel Heeswijk: 'Het publiek moet het idee hebben dat het menens is'

16 augustus 2018 om 17:20
nl
De ridders zijn deze week terug op Kasteel Heeswijk. Uit heel Nederland arriveerden ze aan het begin van deze week in Heeswijk-Dinther om er alles te leren over zwaardvechten en worstelen. "Het is echt heel leuk om je in deze wereld onder te dompelen."
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Jeroen en Richard staan met verbeten gezichten tegenover elkaar, hun lange zwaarden in de aanslag. De jonge Brabanders uit Vlijmen en Kaatsheuvel sparen elkaar niet in hun gevecht. Brullend storten ze zich op elkaar, slaan de ander het zwaard uit handen en zetten het gevecht met blote handen voort. "Het is eigenlijk een groot spel voor kleine kinderen, maar nu is het voor grote kinderen", zegt Jeroen. "Maar het is niet alleen maar lomp meppen", vult Richard aan. "Er komt ook wel wat geschiedenis bij kijken en op deze manier beleef je het meer dan wanneer je alleen maar in de geschiedenisboeken duikt."

Wachten op privacy instellingen...

De overgave aan het ridder-zijn vergt veel, vinden de zomercursisten. "Inspanning, training, coordinatie." Jeroen benadrukt nog iets anders: "Vooral vriendschap is heel belangrijk. Je moet het met elkaar kunnen vinden, anders is het gevaarlijk." 

Vereniging Bataille
De zomercursus wordt voor het derde jaar gegeven door de vereniging Bataille, een vereniging die trainingen geeft in historische gevechtskunst en theatervechten. "De meeste deelnemers die met zwaardvechten beginnen hebben wel iets met de middeleeuwen", laat cursusleider Marc Trines weten.  Jurrien beaamt dat. "Ik was altijd al geïnteresseerd in middeleeuwse wapens. Hier heb ik heel veel zwaardtechnieken geleerd en ik heb aan veel workshops meegedaan." 

Acteren hoort erbij, vindt ook Jurrien. "Publiek dat komt kijken moet wel het idee hebben dat het echt menens is tussen mij en mijn tegenstander." En om dat te illustreren geeft hij zijn tegenstander bij het volgende gevecht een paar forse kniestoten. Waarna de edele ridder kermend neerstort en nog een ferme trap nakrijgt. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.