'Oorlogsheld Marco Kroon dikte daden in Afghanistan aan in boek'

17 augustus 2018 om 07:10
nl
Oorlogsheld Marco Kroon uit Schijndel heeft in zijn boek Danger Close de uitkomst van sommige gevechten stelliger gebracht dan hij na afloop van de operaties meldde aan zijn werkgever. Dit schrijft het Algemeen Dagblad vrijdagochtend.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Kroon claimde in zijn boek dat in 2013 uitkwam, dat hij in operatie Jung III in Afghanistan persoonlijk meerdere Talibanstrijders uitschakelde. Die details zijn volgens de krant echter niet terug te vinden in de geweldsrapportage over die missie die geheim was, maar nu door Defensie is vrijgegeven. 

Kroon schreef dit document zelf als pelotonscommandant. Daarin meldde hij niet wie de schoten loste.

'Meer vrijheid genomen'

In een reactie door Defensie laat Kroon weten dat alleen gedode strijders in de rapportage worden vermeld als dat feitelijk was vast komen te staan. In zijn boek heeft hij volgens de woordvoerder meer vrijheid genomen.

Het is niet voor het eerst dat Kroon op deze manier in de publiciteit komt. Eerder dit jaar kwam naar buiten dat er binnen Defensie twijfel bestaat over een verhaal dat Kroon naar buiten bracht. Hij zou in Afghanistan in 2007 ontvoerd zijn. Degene die hem gijzelde zou hij later hebben gedood.  

Minister Ank van Bijleveld van Defensie zegt dat het boek niet moet worden gelezen als rapport, maar als een 'soort roman'. Wat de minister betreft komt de onderscheiding van Kroon niet in het geding. 

Onderzoek gestopt

Het OM en de militaire inlichtingendienst hebben onderzocht of dat verhaal klopt en of Kroon mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Maar het OM heeft niet kunnen ontdekken of het verhaal waar is of niet. Dat betekent dat er ook niet kan worden vastgesteld of de oorlogsheld een strafbaar feit heeft gepleegd. 

Het Openbaar Ministerie gaf daarom in juli aan te stoppen met een onderzoek naar de militair uit Schijndel. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.