Video

Rivierkreeften in Etten-Leur massaal de straat op, 'het waren er zeker honderd'

17 augustus 2018 om 15:23
nl
Een vreemd gezicht vrijdagochtend in de Thorbeckelaan in Etten-Leur. Honderden rivierkreeften lieten de sloot op de vroege ochtend voor wat het was en liepen de straat op. In de middag was de straat verlaten en liepen ze een eindje verderop richting een ander slootje.
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

Niet iedere kreeft overleefde de overtocht. Meerdere kreeften werden platgereden door voorbijrazend verkeer. Buurtbewoners gingen daarom met bezems de straat op en voorkwamen zo vele slachtoffers. 

Wachten op privacy instellingen...

"Het waren er zeker honderd toen ik vanochtend vroeg wegreed", vertelt een buurtbewoner. "Ze liepen langs de kant van de weg en op het grasveldje". Het gaat om de Amerikaanse rivierkreeft die aan de wandel is gegaan. Deze invasieve exoot komt steeds vaker voor in de Nederlandse wateren en heeft maar weinig natuurlijke vijanden. Alleen de mens en de reiger zijn een direct gevaar voor het dier.

Barbecue
"Ik heb op internet gelezen dat ze erg lekker zijn", vertelt een voorbijganger met een barbecuetang in zijn handen. "Je moet ze een paar keer in een emmer met schoon water zetten voordat je ze kunt koken. Ik heb er veertien per persoon nodig dus ik moet er nog wel een paar vangen."

De kreeften komen uit een vijver in het Burgemeester Van de Venpark en zijn waarschijnlijk vertrokken omdat er te weinig zuurstof in het water zit. De rode diertjes zijn massaal op zoek naar water van betere kwaliteit.

Wachten op privacy instellingen...

Plaag
De Amerikaanse rivierkreeft kwam zo'n dertig jaar geleden naar Nederland en is ondertussen aan het uitgroeien tot een ware plaag. De rode kreeften van zo'n twaalf centimeter lang eten de waterplanten op waardoor er weinig overblijft voor onze 'eigen' vissen en dieren. Het vangen en eten van de kreeften is een goede oplossing. 

Wachten op privacy instellingen...

Ook in de Reeshof in Tilburg werden de kreeften gevonden. Eddy's hond Josje vond het beestje maar wát interessant. 

 

 

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.