Wachtlijsten voor kinderopvang beu? 'Een nanny is voor ons de ideale oplossing'

19 augustus 2018 om 11:00
nl
“Een nanny is voor ons de ideale oplossing”, vertelt Matthijs Schreurs. Hij en zijn vrouw Kiki hebben vier jonge kinderen. “Eerst konden we het goed opvangen met onze ouders en opvang, maar toen de derde erbij kwam liepen de kosten zo hoog op dat we naar andere mogelijkheden gingen kijken.” En dus heeft het gezin uit Breda sinds begin dit jaar nanny Rachel van Est in huis.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Drie dagen in de week van halfacht ‘s ochtends tot halfacht ‘s avonds helpt Rachel bij de zorg voor Ravi (5), Lola (3), Madée (1) en Jackie (9 maanden). Maar dat betekent niet dat Matthijs en Kiki dan al die tijd niet thuis zijn. “Ik ben personal trainer en daarom ben ik in de middag vaak vrij”, vertelt Matthijs. “Dan neem ik één of twee van de kinderen mee naar de speeltuin of om boodschappen te doen. Zo kan ik goed mijn aandacht verdelen onder de kinderen.”

“We vonden het wel spannend maar het gaat heel goed”, zegt vader. Ook van Rachels kant bevalt het goed, ondanks de lange werkdagen: “De tijd gaat heel snel. Bovendien is het heel gezellig. Je bouwt echt een band op en ik kan mij nu veel meer focussen op de kinderen dan toen ik nog bij de kinderopvang werkte. Daar moest ik me aan strakke planningen houden. Als een van de kinderen nu geen zin heeft in tekenen, dan ga ik wat anders doen.”

Tweeverdieners op zoek naar opvang
Door de aantrekkende economie zijn er steeds meer tweeverdieners. En dus is er meer behoefte aan kinderopvang. Maar de wachtlijsten zijn lang en niet iedereen heeft regelmatige werktijden. Daarom zoeken ouders verder dan alleen de traditionele kinderopvang. Dan blijkt dat een nanny voor grotere gezinnen financieel best aantrekkelijk is. Een gastouder aan huis betaal je per uur een vast bedrag ongeacht het aantal kinderen.

Pim en Marjolein van den Hamer van 'Nanny in Huis' in Breda zagen een gat in de markt. Ze brachten de familie Schreurs en nanny Rachel bij elkaar. De vraag is zo groot dat vorige week een tweede vestiging is geopend in Sint-Anthonis. 

Maar die grote vraag heeft ook een keerzijde. “Het is heel lastig om goede gastouders aan huis te vinden. Zeker omdat wij en de overheid bepaalde eisen stellen”, legt de ondernemer uit. “De nanny’s zijn toch altijd alleen aan het werk en kunnen niet terugvallen op een collega.”

Opvanglocatie
Wie zelf een gastouder in huis wil moet wel de zaakjes goed op orde hebben. Zodra je een nanny hebt wordt je huis namelijk officieel een opvanglocatie. Het moet veilig genoeg zijn om kinderen op te vangen, net als bij een reguliere opvang voert de GGD een paar keer per jaar controles daarop uit. “Je hoeft geen verbouwing te verwachten, maar je moet wel aan de wet voldoen”, weet Pim.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.