Video

Van vader Frans naar de kinderen en weer terug naar vader: 'Geen leven zonder dierenwinkel'

17 augustus 2018 om 17:26
nl
Apen, slangen en zelfs een krokodil. Ze waren allemaal te koop in dierenspeciaalzaak Van Valkenburg in Den Bosch. De winkel werd in 1933 opgericht en was een begrip in de stad. Maar de laatste jaren gingen de zaken minder goed en moest de winkel zijn deuren sluiten. Dat deed voormalig eigenaar Frans van Valkenburg zoveel verdriet dat hij zijn zaak volgende week heropent.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Voorzichtig haalt Frans van Valkenburg een zakje met tropische vissen uit een grote doos. "Ze moeten een half uur ik deze zak in het aquarium blijven drijven. Dan zijn ze aan de temperatuur gewend en mogen ze eruit."

De vissen zijn, samen met een paar hamsters en schildpadjes, de eerste nieuwe bewoners van dierenspeciaalzaak Van Valkenburg aan de Oude Vlijmenseweg. Althans, dat dacht Frans. Tot hij tijdens de verbouwing deze tegen kwam:

 

Begrip in de stad
De dierenspeciaalzaak van de familie Van Valkenburg is een begrip in Den Bosch. Frans: "Het was ooit de droom van mijn vader. Toen hij wat geld won in een loterij heeft hij dat gebruikt om een dierenwinkel mee te beginnen."

Toen zijn vader ermee stopte nam Frans de zaak over. Twintig jaar geleden droeg hij het stokje over aan zijn eigen zoon en dochter. Maar de laatste jaren gingen de zaken minder goed en dus besloten zij in juni de deuren te sluiten. Frans: "Dat is het ergste dat mij dit jaar is overkomen, dat mijn kinderen vertelden dat ze gingen stoppen. Ik wilde echt niet dat Van Valkenburg uit Den Bosch zou verdwijnen. Dan zou er een begrip verloren gaan."

Niet achter de geraniums
Daarom bedacht Frans een oplossing: hij besloot de zaak zelf weer te openen. Ondanks het feit dat hij inmiddels al zeventig jaar is. "Ik vind het heel erg leuk om dit te doen. Ik kan me geen leven zonder dieren voorstellen. En ik wil laten zien dat oudere mensen niet achter de geraniums hoeven te zitten." En dus is hij volop aan het sjouwen en inrichten om de zaak klaar te maken voor de heropening op vrijdag 24 augustus.

 

 

Kameel
Frans kreeg de liefde voor de dieren en de winkel met de paplepel ingegoten. "Vanaf dat ik zeven jaar was hielp ik in het weekend al mee. Toen ik veertien was ging ik van school en ging ik fulltime in de dierenwinkel van mijn vader werken. Toen kon en mocht alles. We hadden apen, allerlei katachtigen, krokodillen en we hadden zelfs een kameel."

In de nieuwe winkel zal Frans zich vooral gaan richten op de verkoop van vissen, reptielen, knaagdieren en vogels. En alles wat daarbij komt kijken. Ook maakt hij er een ontmoetingsplek waar mensen met elkaar over hun dierenhobby kunnen praten. De winkel zal alleen op vrijdag, zaterdag en zondag open zijn.

'Naam moet op gevel blijven'
Frans begint te stralen als hij antwoord geeft op de vraag hoe het is om weer in de dierenwinkel te staan. "Zalig. Het leeft hier. Ik zie mijn vissen, dadelijk komen mijn vogels en reptielen. Er is geen mooier leven."  

Toch hoopt Frans dat hij het stokje uiteindelijk over kan dragen, het liefst aan een van zijn kleinkinderen. "De naam Van Valkenburg moet hier op de gevel blijven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.