Willem II wint in Groningen dankzij prachtgoal Daniel Crowley: eerste overwinning onder Adrie Koster

17 augustus 2018 om 18:59
Willem II heeft de eerste drie punten van het seizoen binnen. De ploeg van Adrie Koster was in de uitwedstrijd in en tegen Groningen met 0-1 te sterk. De Tilburgers kwamen in de eerste helft op voorsprong door een mooie afstandsknal van Daniel Crowley. In de tweede helft werd FC Groningen nimmer gevaarlijk, waardoor Koster zijn eerste drie punten van het seizoen kan bijschrijven.
Profielfoto van Job Willemse
Job Willemse

De wedstrijd was niet bepaald enerverend. De eerste tien minuten waren nog voor de thuisploeg, maar naarmate de eerste helft vorderde kreeg Willem II steeds meer controle in de wedstrijd. Dat resulteerde nog niet direct in veel kansen, maar na een dik halfuur spelen kwamen de Tilburgers wel op voorsprong. Middenvelder Daniel Crowley mocht van de Groningen-defensie richting de zestien dribbelen. De technische middenvelder kapte de bal op een meter of twintig van de goal naar binnen, en krulde bal fantastisch in de verre hoek: 0-1.

Debuut
Daarmee ging de ploeg van Adrie Koster ook de rust in. De tweede helft was eigenlijk net als de eerste helft: niet enerverend. Ook nu kreeg FC Groningen in het begin weer de beste mogelijkheden, maar doelman Wellenreuther van Willem II is niet één keer echt getest. Na de rust maakte Aras Özbiliz zijn rentree op de Nederlandse velden. De aanvaller viel in voor Croux. Ook Donis Avdijaj maakte zijn debuut, hij mocht van Koster zo'n halfuur meedoen. Beide vleugelaanvallers kwamen niet meer tot scoren. Hetzelfde gold voor de rest van de spelers op het veld, terwijl FC Groningen nog een dot van een kans kreeg. Spits Tom van Weert had de gelijkmaker op de schoen, maar uiteindelijk rolde de bal naast en daardoor neemt Willem II de drie punten mee naar Tilburg.

Tekst gaat door onder de tweet.

We hielden de wedstrijd LIVE bij. Bekijk het hieronder nog eens terug.

90+5 Willem II moet het nog een paar minuten volhouden. FC Groningen kreeg in de laatste tien minuten geen noemenswaardige kansen meer. Het publiek in Groningen is veelal stil.

De meegereisde fans van Willem II zorgen voor de sfeer in Groningen. Fakkels en gezang, zij zijn degene die het feestje vieren. Nog tien minuten.

'66 Daar zagen we Aras Özbiliz voor het eerst. Een goede voetbeweging van de Armeen zorgt ervoor dat hij kan schieten, maar de bal verdwijnt in het zijnet.

'64 Daar is de tweede debutant aan Willem II-zijde. Donis Avdijaj mag nog een halfuur meespelen. Hij vervangt McGarry.

Een uur gespeeld in Groningen en de thuisploeg heeft het heft in handen genomen. Willem II komt niet meer tot echte kansen, de Groningers creeren daarentegen wel wat kansen. Wellenreuther brengt net opnieuw redding, waarna een Groningen-speler hard over schiet.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

'46 De tweede helft is begonnen. Wissels aan beide kanten. Aras Özbiliz maakt zijn debuut voor Willem II en zijn rentree op de Nederlandse velden. Hij is de vervanger van Croux. FC Groningen-trainer Danny Buijs voert twee wijzigingen door. Ahmad Mendes Moreira (voorheen Kozakken Boys) en Uriel Antuna zijn bij de start van de tweede helft in het veld gekomen voor Jesper Drost en Mimoun Mahi.

RUST. Willem II gaat de rust in met een 0-1 voorsprong. Daniel Crowley zette de ploeg van Adrie Koster met een prachtig schot op voorsprong. Kunnen de Tilburgers de voorsprong vast houden in de tweede helft?

'45 Bijna komt FC Groningen langszij. Een aanval vanaf de linkerkant wordt uiteindelijk rakelings langs geschoten door Hrustic. 0-1 voor Willem II nog.

'38 FC Groningen zet aan na de 0-1 van Willem II. Nu is het Brabander Tom van Weert die de bal vanaf de rand van de zestien binnen kopt. Wellenreuther kan de bal makkelijk vangen.

'33 GOAL WILLEM II. Wat een schot en wat een goal van Daniel Crowley. De middenvelder krijgt de ruimte en snijdt naar binnen, waarna hij de bal schitterend onderkant lat binnenschiet. Doelman Sergio Padt staat aan de grond genageld: 0-1 voor Willem II!

Tekst gaat verder onder de tweet.

'31 Het eerste halfuur zit erop in Groningen. Weinig kansen voor beide ploegen. De beginfase was voor FC Groningen, maar daarna kreeg Willem II meer grip op de wedstrijd.

'19 Blessure voor Willem II-middenvelder Akkaynak. De jonge Duitser lijkt door zijn knie te gaan maar loopt nu zelf richting de kant. Lijkt door te kunnen spelen.

'16 En daar is het eerste gevaar van Willem II. Fernando Lewis kopt door vanuit een corner, waarna Fran Sol de bal opnieuw voor de goal gooit. Akkaynak kan er alleen net niet bij. 0-0 nog.

De eerste tien minuten zitten erop in Groningen. De thuisclub heeft de overhand en kreeg net een grote kans. Doelman Wellenreuther bracht redding. Willem II komt er nog niet echt uit.

'1 FC Groningen heeft afgetrapt. De bal rolt in het hoge noorden.

Willem II-watcher Fabian Eijkhout over FC Groningen - Willem II:

"Dit is een wedstrijd tussen twee ploegen die allebei moeten na een nederlaag in de eerste wedstrijd. Koster gaf deze week al aan dat hij niet zo snel zijn elftal omgooit, dat heeft hij ook niet gedaan. Atakan Akkaynak voor de geblesseerde Elmo Lieftink is de enige wijziging."

Eijkhout verwacht een open duel. "Beide ploegen zullen de aanval zoeken. Willem II moet dat ook doen vanaf de start. Na de 5-1 nederlaag kan een vliegende start het vertrouwen van de Groningers meteen een flinke dreun geven. Als Willem II zo speelt als vorige week, zie ik ze de punten meenemen naar Brabant."

De opstelling van Willem II is bekend. Nieuwelingen Özbiliz en Avdijaj beginnen op de bank.

Ook de opstelling van FC Groningen is bekend. Tekst gaat verder onder de tweet.

Feiten voorafgaand FC Groningen – Willem II

• Deze wedstrijd is ook een strijd tussen de jongste en de oudste coach van de eredivisie. Danny Buijs (36) en Adrie Koster (63) schelen dus 27 jaar.
  • Willem II kan nog altijd beschikken over spits Fran Sol. De Spanjaard scoorde afgelopen seizoen zestien keer, maar staat nu al vijf eredivisiewedstrijden droog.
  • Afgelopen seizoen won Willem II met 0-1 in Groningen. Het enige doelpunt werd toen gemaakt door: Fran Sol.
  • De Tilburgse club heeft deze week de nodige versterkingen binnen gehaald voor de vleugels. Aras Özbiliz heeft al zijn papierwerk in orde gemaakt en is speelgerechtigd. Ook haalde Willem II Donis Avdijaj transfervrij binnen.
  • In de laatste tien uitwedstrijden in Groningen wist Willem II maar één keer te winnen, dat was afgelopen seizoen. Fran Sol zorgde er toen voor dat Willem II met een 0-1 overwinning vertrok uit het hoge noorden. Verder speelden de Tilburgers drie keer gelijk en werd er zes keer verloren, waaronder de 7-1 nederlaag op 6 februari 2011, de grootste nederlaag van Willem II ooit in Groningen.