Video

Wie is nu de échte Dirk? Wagenbouwer van Brabantsedag speelt hoofdrol in parodie op loterijreclame

20 augustus 2018 om 15:23
nl
Al ruim een jaar wordt Dirk van Gaal uit Heeze regelmatig door bekenden en volstrekt vreemden aangesproken op ‘zijn hoofdrol’ in een reclamespot van de Staatsloterij. En als je niet beter weet zijn er de nodige gelijkenissen te vinden.
Profielfoto van Rob van den Broek
Geschreven door
Rob van den Broek

Voor bekenden van Dirk was de verwarring helemaal compleet. “Een echtpaar dat mij persoonlijk kent, had er zelfs ruzie over”, vertelt Dirk. “De een wist zeker dat ik het was, de ander wist zeker dat ik het niet was.”

Parodie
De organisatie van de Brabantsedag zag met een parodie op de loterijreclame een mooie kans om hun grootse theaterparade extra in de schijnwerpers te zetten.

“Een vrijwilliger kwam met het idee en die trommelde wat bevriende collega’s op”, aldus Christa van den Broek van de Brabantsedag. “We hebben ons idee aan de Staatsloterij voorgelegd en die waren ook meteen enthousiast.”

De reclamespot is door vrijwilligers van de Brabantsedag tot in de puntjes nagemaakt. Het originele verhaal speelt zich af op een bouwterrein waar een appartementencomplex wordt gebouwd. In Heeze hebben ze dat vertaald naar de typerende bouwplaatsen die ’s zomers overal in en rondom het dorp verrijzen. De rest spreekt voor zich. 

De tekst gaat door onder de video.

Al met al heeft het filmpje met de enige échte Dirk van Gaal een hilarisch eindresultaat opgeleverd. “Het is echt goed gelukt”, vertelt hij enthousiast.

Onder de indruk
Toen de reclamespot van de loterij vorig jaar voor het eerst op televisie kwam, was Dirk zelf ook verrast door zijn evenbeeld. “Ik snap wel dat mensen denken dat ik het ben”, lacht de wagenbouwer. “Ik herkende bepaalde gezichtsuitdrukkingen en schrok daar zelf van.”

Christa kijkt al twee dagen naar het parodiërende filmpje. “Het originele filmpje is zo goed vertaald naar de Brabantsedag in Heeze, het maakt me supertrots. Bij ons win je alleen geen geld, maar wel de eeuwige roem.” Wat de Staatsloterij van het filmpje vindt, is nog niet bekend.

Brabantsedag
Komend weekend is de 61e editie van de Brabantsedag. Zondagmiddag trekt dan een grootse theaterparade door het centrum van Heeze. Dit jaar is het thema ‘Van Ravenstein tot Roosendaal’. Zestien groepen rollen dan met een huizenhoog decor dwars door het dorp. In combinatie met indringend spel vertellen zij dan het verhaal van een van de vele historische gebeurtenissen die onze provincie rijk is.

Vriendenkring Van Gaal, waar Dirk deel van uitmaakt, doet mee met een act opgetrokken uit het onderwerp ‘Gemaakt in Helmond, gewild in Afrika’, over textielfabrikant Vlisco in Helmond.

Voor het eerst sinds 2003 is de Brabantsedag weer een eendaags evenement. Daarmee gaat de organisatie weer terug naar de oorsprong en hopen ze dit jaar 40.000 bezoekers te trekken.

Live bij Omroep Brabant
De registratie van de 61e editie van de Brabantsedag in Heeze is zondag 26 augustus 2018 live te zien bij Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.