Verdachten van bommelding in trein Tilburg verontwaardigd over arrestatie: 'Ze zijn geschrokken'

20 augustus 2018 om 15:26
nl
De vier mannen die zondagavond in een trein bij Tilburg werden opgepakt vanwege een bommelding, zijn maandagmiddag vrijgelaten. Er is geen explosief gevonden en geen bewijs dat de vier bezig waren met een terroristische aanslag.
Profielfoto van Suzanne Lesquillier
Geschreven door
Suzanne Lesquillier

Na uitgebreid onderzoek moet de politie maandagmiddag vaststellen dat de vier niets strafbaars hebben gedaan. "Ze zijn natuurlijk opgelucht dat ze weer vrij man zijn", zegt hun advocaat Inge van Breemen. De mannen hebben dat ook zwart op wit gekregen in een brief." Daarmee is de kous af, maar de afgelopen uren moeten onwerkelijk voor ze zijn geweest. "Ze zijn geschrokken. Maar ook verontwaardigd dat ze werden gearresteerd."

Rugzak

De vier mannen zaten samen in een treincoupé, maar kenden elkaar niet. "Nee, twee zijn er vrienden. De andere twee zijn wildvreemden die daar toevallig ook zaten." Een van de mannen ging naar de wc en zag daar een rugzak liggen. Hij keek erin en zag kleding, schoenen en verder niks. Hij besloot de conducteur te roepen. En toen traden er ineens allerlei protocollen in werking", vertelt Van Breemen.

Het station werd ontruimd. Het treinverkeer lag anderhalf uur stil en er werd een arrestatieteam ingezet. De vier mannen werden meegenomen, omdat ze zich volgens de politie verdacht gedroegen. 

Onrust

De advocaat van de vier snapt dat de politie gewoon haar werk deed. Maar vindt wel dat er veel angst is ontstaan, terwijl haar cliënten al lang wisten dat er met die tas niets aan de hand was. Daarom moet de onrust zo snel mogelijk wordt weggenomen. Het heeft lang genoeg geduurd, vindt ze. "Naar buiten toe blijft anders het beeld bestaan dat mijn vier cliënten wel schuldig zijn. En dat zijn ze niet."

Of de vier mannen een klacht gaan indienen tegen de politie, is nog niet bekend. Advocaat Van Breemen wil er alleen over kwijt dat ze hun arrestatie als buitenproportioneel hebben ervaren en er nog over nadenken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.