Maarten van der Weijden, the day after: 'Ik ga nu in bad, mijn vrouw zegt dat ik stink'

21 augustus 2018 om 10:45
nl
Hij lag 55 uur in Friese kanalen, vaarten en sloten, maar het eerste dat hij deze morgen doet is in bad gaan. Want hij stinkt, zei zijn vrouw. Dat zei marathonzwemmer Maarten van der Weijden dinsdagmorgen in het radioprogramma Wakker van Omroep Brabant.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De held van Waspik zwom de afgelopen dagen de Elfstedentocht in Friesland om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. De teller staat inmiddels op 2,5 miljoen euro. Na 163 kilometer zwemmen moest hij opgeven, omdat hij medicijnen tegen de misselijkheid niet meer binnen kon houden. Een arts adviseerde de Olympisch kampioen te stoppen en zich te laten onderzoeken in een ziekenhuis in Leeuwarden.

Vroeg wakker
Vanmorgen was hij alweer zo vroeg wakker dat hij zelf aan de telefoon kon komen. “Mijn lichaam is gewend aan weinig slaap dus ik was al vroeg wakker” zei Van der Weijden.

Gevraagd naar wat hij nu gaat doen, antwoordde hij. “Ik ga zo in bad”.  Hij moest er zelf om lachen. “Het klinkt ook wel een beetje gek als je net 55 uur in het water hebt gelegen”, aldus Van der Weijden. “Maar ik heb natuurlijk vannacht weer naast mijn vrouw gelegen en die zei vanmorgen: Maarten, je stinkt.  Dat is ook wel logisch want ik heb sinds vrijdag niet meer gedoucht en alleen maar in dat water gelegen”.

Knuffelen
Als hij weer schoon is, gaat Maarten met zijn kinderen knuffelen en daarna wil hij nog even wat slaaptekort inhalen.

Boven alles heeft de zwemmer uit Waspik een warm en trots gevoel dat zijn uitzonderlijke prestatie 2,5 miljoen euro heeft opgebracht voor kankeronderzoek, een ziekte waarvan Van der Weijden een aantal jaren geleden zelf herstelde. “Wat mij het meest met trots vervult is dat, nadat ik bekend had gemaakt dat ik de Elfstedenstocht zou gaan zwemmen, zoveel honderden mensen zich als vrijwilliger meldden. Zonder al die mensen zou het hele project nooit van de grond zijn gekomen”, aldus Van der Weijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.