Bossche hacker (25) bekent, ruim duizend slachtoffers van phishing en afpersing - Omroep Brabant

Bossche hacker (25) bekent, ruim duizend slachtoffers van phishing en afpersing

21 augustus 2018 om 10:19
nl
Een man uit Den Bosch heeft bekend dat hij massaal accounts van webshops heeft gehackt. Gedurende enkele jaren maakte hij in heel Nederland ruim duizend slachtoffers. Dit gebeurde door hacking, phishing en identiteitsfraude.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Van de gedupeerden is geld overgeboekt en van dat geld zijn goederen gekocht. Van een van de slachtoffers zette de man seksueel getinte beelden op internet. Haar zogeheten Dropboxaccount was gesaboteerd door de man.

In beslag genomen
Bij de aanhouding van de Bosschenaar nam de politie meerdere computers en simkaarten in beslag. Ook locaties in Rotterdam zijn toen doorzocht. De 25-jarige verdachte moet zich in oktober voor het eerst bij de rechtbank verantwoorden. Dit gebeurt in Noord-Holland, omdat het onderzoek dat tot de arrestatie heeft geleid, is uitgevoerd door het cybercrimeteam van de politie in deze provincie.

Hieruit kwam verder naar voren dat de man zijn weg vooral heeft gezocht op Marktplaats. Hij benaderde volgens het Openbaar Ministerie volledig geautomatiseerd soms wel 15.000 tot 20.000 adverteerders op deze veilingsite.

Bankgegevens ontfutseld
Degenen die reageerden, werden omgeleid naar een phishingsite die door de verdachte was gebouwd. Zo wist hij bankgegevens te ontfutselen en zich gedurende een lange periode te verrijken. Waaraan hij het geld heeft uitgegeven, wordt nog onderzocht.

De eerste gedupeerden - meestal bedrijven van wie klanten slachtoffer zijn geworden - meldden zich in het najaar van 2017 bij de politie. Aanvankelijk werd gesproken van meer dan veertig gedupeerden,  zij werden voor 40.000 euro opgelicht. Waarschijnlijk ligt dit bedrag veel hoger, nu blijkt dat de Bosschenaar ruim duizend slachtoffers heeft gemaakt.

Het cybercrimeteam sluit niet uit dat de Bosschenaar nog meer Dropboxaccounts heeft gehackt, maar hiervan heeft nog niemand aangifte gedaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.