Belgische politieauto's met Nederlandse agenten in het grensgebied als proef

21 augustus 2018 om 11:02
nl
Woon je in de omgeving van de gemeente Alphen-Chaam of Baarle-Nassau, sta er dan niet gek van te kijken als je binnenkort een Belgische politieauto rond ziet rijden. De Nederlandse en Belgische politie starten namelijk een proef, waarbij ze samen op pad gaan in het grensgebied in Nederland en België. In beide politieauto's zitten altijd een Belgische en een Nederlandse agent.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Als je de politie nodig hebt in bijvoorbeeld Alphen kan het dus zijn dat er een Belgische politieauto voor komt rijden. Er zit dus wel een Nederlandse agent in die auto, omdat alleen die bevoegdheid heeft op het Nederlandse grondgebied. De Belgische agent is er voor de ondersteuning. In België is het precies andersom en ondersteunt de Nederlander de Belg.

Grenscontroles
Dat de Belgen en de Nederlanders samenwerken, is niet helemaal nieuw. Al veel vaker voeren ze samen georganiseerde grenscontroles uit. En is Nispen rijden ook al Belgische politieauto's rond met een Nederlandse en Belgische agent. 

De proef van nu loopt van Alphen-Chaam tot en met de regio Turnhout in België. "Het gebied waar we dit nu gaan doen is wel erg bijzonder, omdat we met Baarle-Hertog stukjes België in Nederland hebben", vertelt Leonie van Ooijen van de politie Zeeland West-Brabant. "Dan komt het voor dat bij bijvoorbeeld een staande houding de bestuurder op Nederlands grondgebied zit en de bijrijder op Belgisch gebied. Dat geeft nu soms onhandige situatie's.

Aanstaande vrijdag begint de internationale proef.  De politie hoopt dat dit leidt tot meer informatie-uitwisseling en meer efficiency.  Vanaf dan zullen er maandelijks auto's met Belgische en Nederlandse agenten rondrijden. De resultaten worden in 2019 geëvalueerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.