Waarom de handen en voeten van Maarten van der Weijden zó gerimpeld waren

21 augustus 2018 om 16:15
nl
De 163 kilometer lange zwemtocht van Maarten van der Weijden was natuurlijk opzienbarend. Maar hoe zijn handen en voeten er na die 55 uur zwemmen uitzagen, was misschien wel net zo bijzonder. Ze waren namelijk ontzettend gerimpeld. “Dat is een evolutionaire reactie van het lichaam op al dat water. Het zorgt ervoor dat je meer grip hebt”, legt Tim Smits, dermatoloog van het Máxima Medisch Centrum, uit.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Ga je zelf in bad of sta je met je handen in een sopje de afwas te doen, dan heb je er waarschijnlijk ook last van dat je handen er gek uitzien. “In je handpalm en voetzolen zitten veel zweetklieren. Via die klieren komt water je handen en voeten in. Het zenuwstelsel reageert hierop en laat de bloedvaten samentrekken. Daardoor krijg je rimpels”, legt Smits uit.

Wachten op privacy instellingen...

Je huid doet dit om evolutionaire redenen. “Als je handen of voeten nat zijn, heb je met die rimpels meer grip”, zegt hij. “Het is net als met autobanden op een natte weg. Dus hoe meer profiel, hoe meer grip."

Alleen handpalmen en voetzolen
We zagen bij Maarten van der Weijden alleen de rimpelige handen en voeten. En dat zijn volgens Smits normaal ook de enige plekken van het lichaam die zo reageren op water. “Maar na die 55 uur zag je bij Maarten wel dat er niet alleen rimpels op zijn handpalmen en voetzolen zaten, maar ook bovenop zijn handen.” Overigens zien die handen er op dinsdag al weer heel normaal uit.

 

Wachten op privacy instellingen...

 


Hoe zit het dan met de rest van zijn lijf? “In de huid zit vet en dat beschermt. Dat vet stoot water af en zorgt ervoor dat je niet oplost in het water”, legt Smits. “Maar ik denk wel dat hij wat vet van de huid is kwijtgeraakt na al die uren in het water.”

Maarten van der Weijden zwom afgelopen weekend 55 uur om geld op te halen voor zijn kankeronderzoek. Zijn doel was 200 kilometer, maar na 163 moest hij zijn monstertocht staken omdat hij ziek was. Maandagavond werd in Leeuwarden bekend dat hij 2,5 miljoen euro bij elkaar heeft gezwommen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.