Er zijn te weinig kamers in Tilburg, dus slapen studenten in een hostel - Omroep Brabant
Video

Er zijn te weinig kamers in Tilburg, dus slapen studenten in een hostel

21 augustus 2018 om 15:44
nl
Een studentenkamer vinden is niet zo makkelijk, zeker als je uit het buitenland komt en geen Nederlands spreekt. In Tilburg slapen daarom zo'n vijftig internationale studenten tijdelijk in een hostel in het centrum van de stad. Supergezellig natuurlijk, met z'n allen in stapelbedjes, maar ideaal is het niet.
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

In Hostel Roots in de Stationsstraat krioelt het dinsdagochtend van de studenten. De een ziet er wat fitter uit dan de ander. Dat zou zomaar eens te maken kunnen hebben met de TOP-week, waar veel studenten aan meedoen.

'Alleen Nederlandse studenten'
Tilburg University heeft een groot deel van het hostel afgehuurd voor de internationale studenten die nog geen kamer hebben kunnen vinden. De Italiaanse Claudia is een van hen. Ze zoekt en reageert zich suf, maar vooralsnog zonder resultaat. "Meestal krijg ik als antwoord dat ze alleen Nederlandse studenten zoeken. Dat lijkt tegenstrijdig, omdat de Nederlandse samenleving zo open-minded is. Maar bij studentenhuizen is dat dus niet zo. Dat vind ik heel jammer,"

Vandaar dat ze als noodoplossing nu tijdelijk in het hostel verblijft. Hopelijk niet al te lang. "Het is hier hartstikke leuk en ik ben heel sociaal, maar iedereen heeft toch z'n eigen plekje nodig."

Wie helpt Claudia?
Claudia maakt van de gelegenheid gebruik om een oproepje te doen. Wie kan haar helpen aan een kamer? Mail ons en we brengen je met haar in contact.

De tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Steeds meer 'internationals'
In Tilburg komen er ieder jaar meer internationale studenten. Op de universiteit zijn het er dit jaar zo’n honderd meer dan vorig jaar. Bij de universiteit doen ze er van alles aan om te zorgen dat die studenten zo snel mogelijk een kamer vinden. 

“We hebben honderden kamers ‘gereserveerd’ bij woningstichtingen en particuliere verhuurders”, legt René Voogt van Tilburg University uit. Dat zijn er niet genoeg voor álle buitenlandse studenten, dus een deel is alsnog aangewezen op Kamernet, bemiddelingsbureaus en kijkavonden.

Voogt verwacht dat de studenten die nu nog geen kamer hebben binnen een paar weken alsnog definitief onder de pannen zijn. 

Ook in Eindhoven
De krapte op de kamermarkt is overigens niet alleen een Tilburgs probleem. Het speelt in bijna alle grote studentensteden. In Eindhoven ging eerder deze maand zelfs een Duitse student langs de deuren, omdat hij wanhopig op zoek was naar een kamer. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.