Video

Frontrunners bouwt vanuit Werkendam aan religieus (online) imperium

21 augustus 2018 om 19:39
nl
Wat begon in een woonkamer met één laptop, is in korte tijd uitgegroeid tot de snelst groeiende nieuwe religieuze beweging in christelijk Nederland. Het gaat zo hard met de toeloop van gelovigen, dat de religieuze organisatie Frontrunners binnenkort een nieuw conferentiecentrum annex tv-studio opent in Werkendam.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Frontrunners verspreidt het geloof onder meer via platformen als Instagram en Facebook. En dat trekt gelovigen aan uit heel Nederland, die elkaar straks ook kunnen ontmoeten in het conferentieoord in Werkendam.  

De religieuze beweging wordt geleid door de 24-jarige Tom de Wal uit Dussen. Hij geeft cursussen, spreekbeurten en onderwijs over God. “Dat betekent dat God van de mensen houdt en een plan heeft voor hun leven en hoe ze dat iedere dag praktisch inhoud kunnen geven.” 

De Wal preekt niet, maar spreekt over God en daar wordt hij veel voor gevraagd. Zijn opkomst en dat van zijn organisatie heeft naar eigen zeggen ook veel te maken met de manier hoe Frontrunners het geloof uitdraagt.

'Kerken zijn nogal ouderwets'
“Veel kerken zijn nogal ouderwets en traditioneel in hun methodes. Wij proberen heel modern te zijn, ook via platformen als Instagram en Facebook. Dat doen we met video’s en in ons conferentieoord met goed licht en geluid. Vanuit onze tv-studio komt ook een online Bijbelschool. Frontrunners wil ook zeggen dat we voorop lopen.”

Het nieuwe conferentieoord in Werkendam, dat eind september open gaat, biedt plaats aan meer dan driehonderd gelovigen. “Het zijn mensen van alle leeftijden, uit allerlei kerken en geloofsstromingen die hier samenkomen. Betalen voor ons onderwijs over God, zoals wij dat noemen, hoeft niet. Wel collecteren we soms.”

Giften en donateurs
Financieel draait Frontrunners op donateurs en giften. Een recent gehouden online campagne, om geld bij elkaar te krijgen voor de inrichting en exploitatie van het nieuwe gebouw, leverde in korte tijd tienduizenden euro’s op. Frontrunners moet jaarlijks rond de 30.000 euro huur betalen voor het nieuwe onderkomen. “We hebben het voor een periode van drie jaar vastgelegd met nog eens een optie voor drie jaar", zegt De Wal.

De tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

 

Absoluut niet sektarisch
Op de vraag of Frontrunners een religieuze club is met sektarische trekjes, moet Tom hard lachen. “Ik begrijp je vraag, maar dat zijn we niet. We mengen ons niet in je leven, je moet niets en je hoeft niets. Vrijer dan dit kan het hier niet worden. We vertellen alleen hoe God je kan helpen in je dagelijks leven en dat doen we op een heel moderne manier.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.