Video

Zwarte ratten teisteren bewoners van Eindhoven-Noord: 'Het is niet hygiënisch'

21 augustus 2018 om 22:01
nl
Dikke zwarte ratten die door je tuin lopen. Voor de bewoners van Eindhoven-Noord is het dagelijkse kost. Wieteke Trommar plaatste een bericht op Facebook om te kijken of er meer mensen last van hebben. Ze werd overstelpt met berichten. “Het zijn vieze beesten. Het is gewoon niet hygiënisch!”
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Bas Trienekens woont een paar straten verderop. Hij zet muizenklemmen om zo goed en zo kwaad als het kan zijn tuin rattenvrij te houden. “Ik zag anderhalf jaar geleden rattenkeutels liggen en het stonk. Dus ben ik klemmen gaan zetten. Het afgelopen jaar heb ik er ongeveer dertig gevangen. Eerst kwamen ze alleen over de paden, maar nu zie ik ze ook over daken lopen. En dan kunnen ze natuurlijk ook makkelijk naar binnen. Dat is geen fijn gevoel.”

Niet vrolijk
Trommar is verrast door het aantal reacties dat ze kreeg. “Ik krijg reacties van mensen dat ze knagen aan deuren. Iemand had ze zelfs in de spouwmuur zitten. Daar word je niet vrolijk van. Als ik alles heb verzameld, ga ik de gemeente inlichten.”

De tekst gaat door onder de video.


De gemeente vindt dat de zwarte ratten de verantwoordelijkheid zijn van de bewoners zelf. Als je een melding doet, dan krijg je wel hulp met preventie. “Ik heb het wel vaker bij de gemeente gemeld”, vertelt Trienekens. “Maar ik heb niks meer gehoord. Op hun website staat wel informatie. Je moet bijvoorbeeld geen afval laten slingeren. Ik heb alles in de tuin helemaal afgesloten, maar als bijvoorbeeld de overbuurman dat niet doet, haalt het niks uit.” 

Rol voor gemeente
En dat probleem ziet het CDA Eindhoven ook. Raadlid Remco van Dooren: “Als er eenmaal ratten zijn, dan moet de gemeente ook een rol spelen. Dus door een specialistisch bedrijf naar de mensen te sturen om advies te geven. En als het probleem zo groot wordt, dan moet er meer regie vanuit de gemeente komen. Maar allereerst moeten alle bewoners gaan melden zodat duidelijk wordt hoe groot het probleem nu echt is.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!