Politie voert actie in binnenstad tijdens PSV - BATE Borisov

22 augustus 2018 om 20:42
nl
De politie voert actie in de Eindhovense binnenstad tijdens de Europese voetbalwedstrijd PSV - BATE Borisov. De agenten leggen volgende week woensdag een kordon om de stad heen, in de vorm van meerdere trechters. Volgens politievakbond ACP zal dat voor forse vertragingen zorgen. Tegen mensen die de stad in willen of die van plek in de stad willen veranderen, zeggen de agenten dat ze de veiligheid in de binnenzone niet kunnen garanderen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Op verschillende plekken wordt 29 augustus in Eindhoven dus met extra toezicht de toegang tot een deel van het centrum beperkt en vertraagd. Supporters en andere burgers worden er op gewezen dat ze een gevarenzone betreden. De agenten willen een betere cao en een lagere werkdruk.

Volgens een woordvoerder van de vakbond ACP is bewust voor Eindhoven gekozen. "Burgemeester Jorritsma heeft eerder gezegd dat het centrum qua veiligheid aan haar taks zit en dat het 's nachts steeds onveiliger wordt. De politie kan de veiligheid niet meer garanderen. Die maatschappelijke trend willen we met deze actie benadrukken. Politieagenten vinden het noodzakelijk dat ook de burger de ernst van de situatie bij de politie onder ogen ziet. De politie vangt bij de actie alle bezoekers op en vertelt ze dat ze een gebied binnengaan waar hun veiligheid niet zeker is."

Geen staking
Bij festival Decibel Outdoor bleef de politie helemaal weg. Zo'n staking is nu niet aan de orde. "Ook in de binnenzone is politie aanwezig. Maar we bekeuren niet voor kleine vergrijpen."

De gemeente Eindhoven laat weten dat het 'borgen van de veiligheid voorop staat'. "We bespreken met betrokken partijen óf er extra maatregelen nodig zijn en welke dat mogelijk zijn, maar daarover kunnen we geen uitspraken doen." Omdat de acties van de politie geen gevolgen hebben voor de inzet, lijkt de inzet van particuliere beveiliging of BOA's 'vooralsnog niet nodig.'

Wedstrijd
Na alle commotie over de aangekondigde actie, kwam de politie overigens met twee nieuwe meldingen op Twitter. In een bericht garandeert de politie dat de wedstrijd gewoon door zal gaan. 'De politie zal aanwezig zijn en toezicht houden op de openbare orde en veiligheid'.  Fans wordt aangeraden om op tijd naar het stadion te gaan omdat op enkele plekken verkeershinder kan ontstaan.

Wachten op privacy instellingen...

PSV niet op de hoogte
PSV zelf laat weten verbaasd te zijn dat de club niet is ingelicht door de politie over de acties. Algemeen directeur Toon Gerbrands: "Wij wisten van niets. Als PSV zijn we ook niet verantwoordelijk voor de veiligheid buiten het stadion. Dat is de gemeente. Maar we gaan wel onderzoeken of de acties gevolgen hebben voor de organisatie van deze wedstrijd."

PSV won dinsdagavond in Wit-Rusland het uitduel met BATE Borisov. De return in de voorronde van de Champions League is volgende week woensdagavond. Het Philips Stadion is voor deze wedstrijd uitverkocht. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.