Commissaris van de Koning trekt de laarzen aan om droogte bij boer te kunnen zien - Omroep Brabant

Commissaris van de Koning trekt de laarzen aan om droogte bij boer te kunnen zien

22 augustus 2018 om 16:47
nl
Geen net pak voor de commissaris van de Koning Wim van de Donk, maar hoge regenlaarzen en een spijkerbroek. De bestuurder liep een dag mee met de akkerbouwer en veehouder Jack van Eekelen uit Noordhoek in de gemeente Moerdijk. Die vertelde hem over de problemen die de boeren hebben door de klimaatverandering. Een veel te nat voorjaar en een droge zomer zorgden voor een mislukte aardappelenoogst.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Knolselderij en en aardappelen, het zijn de hoofdgroentes die Van Eekelen verbouwt. En in zijn stal staan 45 melkkoeien. Vooral bij het aardappelenveld is goed te zien dat de groente schade heeft gelegen. "In het voorjaar stond het hier helemaal blank door de enorme regenval. De planten hebben nauwelijks bruikbare aardappelen gegeven. En in de zomer was het te droog, de aardappelen zijn daardoor veel te klein gebleven."

De knolselderij had minder te lijden, laat Jack zien aan Van de Donk. "Het verlies bij de aardappelen wordt hopelijk door een goede oogst bij de knolselderij goedgemaakt."

'Risico van het vak'
Volgens Van de Donk toont de rondleiding in Noordhoek weer eens aan 'dat de landbouwsector zich meer moet gaan voorbereiden op extreem weer'. "Gelukkig leven we in Brabant in een provincie waar we heel goed zijn in het ontwikkelen van nieuwe technieken." Veel kan hij niet voor de boeren betekenen. "Weersomstandigheden zijn de risico van het vak."

Jack beaamt dat met een zuinig lachje. Hij zou zich kunnen verzekeren tegen de extreem weersomstandigheden, maar zo'n verzekering is echt veel te duur, meent hij. "Ik heb mijn geld gestoken in een regeninstallatie. Dat is voor mij de beste verzekering."

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.