Video

Vliegtuigen stijgen anders op om geluidsoverlast op Eindhoven Airport te verminderen

22 augustus 2018 om 17:57
nl
Eindhoven Airport en de Vliegbasis Eindhoven houden deze week een experiment om de geluidsoverlast van opstijgende vliegtuigen te verminderen. Na overleg met omwonenden wordt met de vliegtuigen van Ryanair een andere manier van opstijgen getest.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Het vliegtuig gaat nu op lagere hoogte meer snelheid maken. "Op die manier is er even lawaai, maar is het vliegtuig ook sneller voorbij", zegt Christian Agerbeek. hoofd van de luchtverkeersleiding. Normaal gesproken gaan de vliegtuigen sneller de lucht in en wordt er als het ware meer gas gegeven. Beide methodes van opstijgen worden getest. 

Geen overlast
Bij een rondgang door Wintelre, dat vlak onder de startbaan ligt, blijkt dat de meningen over de geluidsoverlast van vliegtuigen enorm verschillen. "Het wordt steeds erger", zegt een vrouw. Maar twee mannen zeggen dat ze nergens last van hebben in het dorp. "Vroeger met die Starfighters, dat was pas erg."

De Luchtmacht, die de verkeerstoren op Eindhoven Airport bemant, gaat na de proef bekijken wat de beste methode is. Agerbeek zegt het probleem zeker niet te willen verplaatsen naar een andere gemeente. "In samenspraak moeten we tot de beste oplossing komen". 

Wachten op privacy instellingen...

Steeds drukker
Ook in de verkeerstoren merken ze dat het steeds drukker wordt op Eindhoven Airport. Dagelijks zijn er 130 vluchten. Vanaf zeven uur 's morgens, tot twaalf uur 's nachts. Dit jaar verwerkt het vliegveld zes miljoen passagiers, een nieuw record. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.