Bossche stichting zocht eerder naar moordverdachte van Nicky Verstappen

22 augustus 2018 om 18:12
nl
Vrijwilligers van de Stichting Bushcraft uit Den Bosch zochten eerder naar Jos Brech. De 55-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. In mei werd naar Brech gezocht in de Vogezen toen de stichting hoorde dat hij vermist was. Nu bekend is dat hij bewust is ondergedoken, voelt de stichting zich overvallen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Flink wat berghellingen en rotsen afgestruind. De speurhonden hadden waarschijnlijk een spoor opgepikt. Maar hoe oud dat spoor is, is lastig te bepalen. Verder nog wat kampvuur plekken en een pet gevonden. Maar helaas nog geen Jos. Bushcrafters zijn er voor elkaar. Dat schreef stichtingsvoorzitter Johan Mees uit Den Bosch in mei op Facebook.

Teken van leven
Brech bezocht eerder de weekenden die de Stichting Bushcraft organiseerde. Zelf organiseerde hij ook bushcrafttochten. In het najaar van 2017 vertrok hij naar het buitenland. Het laatste teken van leven was van februari dit jaar. De familie heeft hem in april als vermist opgegeven. 

"We hopen dat Jos gevonden wordt, zodat het recht zijn beloop kan hebben en de familie Verstappen duidelijkheid krijgt na zoveel jaren van verdriet", aldus de stichting woensdag in een verklaring. 

DNA-match
Brech wordt sinds februari vermist. In die maand begon ook het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek, een ultieme poging om de zaak-Verstappen op te lossen. De 11-jarige jongen werd in 1998 dood gevonden op de Brunsummerheide. De politie wilde DNA-sporen die zijn gevonden op het lichaam van de jongen matchen met die van Brech. 

Hij gaf geen gehoor aan de oproep om DNA af te staan, maar toen hij vermist raakte kreeg de politie alsnog DNA doordat een politieteam persoonlijke goederen van de man voor DNA-onderzoek inzond naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ook via twee verre verwanten werd een match gevonden. 

Overlevingstechnieken
De politie gaat ervan uit dat Brech nog leeft en uit beeld probeert te blijven. Als bushcrafter beheerst hij allerlei overlevingstechnieken in de natuur. Dat maakt het buitengewoon lastig om hem op te sporen. "Dat Jos zijn kennis en vaardigheden in dit geval lijkt te misbruiken om uit handen van de politie te blijven, doet ons verdriet en daar distantiëren we ons volledig van", aldus de Stichting Bushcraft.

Stichtingsvoorzitter Johan Mees wil verder niet reageren omdat het een zaak is met veel emoties. 

De politie heeft woensdag al enkele tientallen tips gekregen over de verblijfplaats van de verdachte. De politie gaat niet in op de inhoud ervan.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.