Peet is een stoere biker, maar zijn hobby is het beschilderen van klompen: 'Het geeft me rust'

22 augustus 2018 om 21:47
nl
Soms hebben mensen een hobby die op het eerste gezicht helemaal niet bij ze past. Zo iemand is Peet Ribbers uit Raamsdonksveer. Peet is een stoere biker die rijdt op een Harley-Davidson. Maar voor de hobby beschildert hij klompen, al twintig jaar lang. "Als ik hier mee bezig ben, krijg ik rust."
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

In een hoekje in de aanbouw van het huis heeft Peet zijn werkruimte. Op dit moment maakt hij een Slayer-klomp. Niet dat Peet nou zo'n fan is van de trashmetalband. Hij werkt in opdracht. In zijn huis vind je dan ook weinig klompen. Twee paar staan op tafel te wachten op hun nieuwe eigenaars: een Volvo-klomp en eentje met vurige strepen.


Peet tekende altijd al veel. Toen hij een jaar of twintig geleden met zijn favoriete band Sequoyah uit Bergeijk naar Engeland ging, begon het beschilderen van de klompen. "We moesten laten zien dat we uit Nederland kwamen. Dus ik had een aantal klompen beschilderd met vlammen. Dat vonden ze allemaal zo leuk, iedereen wilde die klompen hebben. Zo ging het balletje aan het rollen."

Wat geeft het Peet? "Rust", zegt hij resoluut. "Ik ben absoluut geen gestrest type. Maar als ik hier mee bezig ben, voel ik me lekker."

Vlinderklompjes
Peet is een stoere kerel om te zien. Maar de klompen hoeven helemaal niet stoer te zijn. "Ik heb een tijdje geleden Spongebob gedaan. Portretjes, hondjes. noem maar op. Voor mijn dochtertje maakte ik ooit vlinderklompjes."

 

Harley-Davidson
In een dikke map bewaart Peet foto's van alle klompen die hij ooit maakte. Slangen, hanen, de band Normaal, Jack Daniels: van alles komt voorbij. Het gaat ook wel eens mis. Toen hij trots een foto op Facebook zette van een Harley-Davidson-klomp, kreeg hij een uurtje later een berichtje van de advocaat van Harley-Davidson. "Dat de foto verwijderd moest worden en dat ik dat maar niet meer moest doen." 

 

Brabantklomp
Peet heeft zelfs ooit een Brabant-klomp gemaakt: rood-wit geblokt. Deze maakt hij, op ons verzoek, opnieuw. Als het paar klaar is, gaan we dat verloten via onze Facebookpagina. 

Op welke creatie is Peet het meest trots? "De viking-klomp. Dit paar is naar Australië gegaan. Een man met roots in Breda, getrouwd met een Deense vrouw. Dus hij wilde voor zijn zoontje klompen met een Scandinavisch thema: vikingen. Die goeie man was daar superblij mee, dat ik het zo mooi getekend had voor hem. Dat was kippenvel. Dan denk ik: potverdorie, ik kan iets."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.