Video

Het voelt niet goed, maar dat is het wel: bomen in Mastbos worden gekapt voor behoud van natuur

23 augustus 2018 om 14:35
nl
De recreanten in het Mastbos in Breda staan zo nu en dan raar te kijken. In het bos worden momenteel bomen gekapt. Hoe onnatuurlijk het ook voelt, de kap is nodig voor het behoud van de natuur.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

De bomen zijn gemarkeerd met oranje of blauwe puntjes. De blauwe puntjes staan op bomen die absoluut moeten blijven. De oranje markeringen zijn voor bomen die gekapt gaan worden. Volgens Floris Hoefakker van Staatsbosbeheer zijn er verschillende redenen voor de kap. 

"Sommige bomen zijn met elkaar in conflict. De takken zitten te veel in elkaar en uiteindelijk blijft dan alleen de sterkste boom over. Maar er staat ook veel jong bos onder die grote bomen. Als jonge planten meer licht en ruimte krijgen, groeien ze beter."

Wachten op privacy instellingen...De Amerikaanse eik(el)


Een ander voorbeeld is de Amerikaanse eik. Dat is een soort die hier van oorsprong niet thuis hoort en zich behoorlijk dominant gedraagt. "Het probleem met deze soort is dat hij een breed bladerdek heeft en daardoor laat hij weinig licht door. Ook verzuren die grote bladeren de bodem als ze vallen. Dat is een perfecte ondergrond voor alleen zijn eigen nakomelingen en daardoor krijgen andere soorten geen ruimte", legt Hoefakker uit.

Het zaaggeluid zul je de komende tijd nog wel even horen in het Mastbos. De werkzaamheden zijn gepland tot in oktober.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!