Waar is Den Bronzen Os? Carnavalssymbool gestolen in Ossendrecht

23 augustus 2018 om 14:51 • Aangepast 20 november 2020 om 19:00
nl
Waar is de os gebleven? De gemeente Woensdrecht is Den Bronzen Os, het beeld dat al jaren op de Markt te vinden is in Ossendrecht, kwijt. Het is waarschijnlijk woensdagnacht van zijn sokkel gehaald door dieven. De gemeente heeft aangifte van diefstal gedaan. "We hoopten dat het om een grap ging, maar dat lijkt toch onwaarschijnlijk."
Profielfoto van Ronnie Vermonden
Geschreven door
Ronnie Vermonden

Het is een kaal gezicht voor de inwoners van Ossendrecht. Het beeld is in 1974 door de inmiddels overleden kunstenaar Henk Göbel gemaakt. Het is een symbool van carnavalsstichting d'Ossekoppe in het dorp. "Het ziet er heel leeg uit, zo zonder beeld op de sokkel", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Sommige mensen noemen het nu Sendrecht, nu de Os weg is."

Het beeld werd in mei 1974 op het Brouwerijpleintje geplaatst en stond daar twintig jaar. Daarna verhuisde het beeld naar de Markt. Maar nu is het daar dus weggehaald. "Het is netjes gedemonteerd. De poten zijn niet doorgeslepen, maar het is echt een op heel nette wijze gedaan", aldus de woordvoerder.

Wachten op privacy instellingen...

De gemeente had nog even de hoop dat grappenmakers Den Bronzen Os had meegenomen. "Maar daar duurt het nu te lang voor." Het is overigens ook geen grap van de gemeente zelf, laat de woordvoerder weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.