Nieuwe wind bij PSV met Mark van Bommel: 'Hij geeft de talenten kansen en vertrouwen'

23 augustus 2018 om 15:40
nl
PSV wist de laatste twee wedstrijden te winnen door in de laatste minuten te scoren. Dante Rigo (19) scoorde de 2-1 in de 90e minuut tegen Fortuna Sittard en Donyell Malen (18) maakte afgelopen dinsdag de 2-3 tegen BATE Borisov. “Mark van Bommel geeft de talenten het vertrouwen en durft ze op te stellen.”
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Trainer Mark van Bommel lijkt een duidelijke keuze te hebben gemaakt: jeugdige spelers krijgen onder hem de kans, een échte kans. Spelers als Bart Ramselaar en Derrick Luckassen vallen bijvoorbeeld buiten de boot. Pablo Rosario, Dante Rigo en Donyell Malen grijpen juist hun kans. 

Juiste moment
“Dat werd tijd ook”, zegt voetbalkenner Aad de Mos, die vaak een kijkje neemt op de jeugdkant van trainingscomplex De Herdgang. “Dit is wel het juiste moment voor de talenten. Van Bommel is daar ook heel duidelijk in en zegt vaker ook dat als de talenten goed genoeg zijn, ze gewoon speeltijd krijgen.”

 

Een verschil tussen Mark van Bommel en Phillip Cocu is volgens De Mos dat Van Bommel vooruit en doelgericht denkt. “Hij speelt wat aanvallender, met wat meer durf.” Daar is voetbaljournalist Sjoerd Mossou van het AD het mee eens. “Cocu was meer van de controle, het toeval uitsluiten. Bij Van Bommel zie je dat hij wat progressiever speelt.” 

Dante Rigo
Een goed voorbeeld van het feit dat Van Bommel de talenten van PSV meer kansen geeft is middenvelder Dante Rigo. Al jaren wordt hem een gouden toekomst voorspeld, maar Phillip Cocu gaf de jonge Belg afgelopen seizoen maar zeven speelminuten in de eredivisie. 

Zijn opvolger liet in de eerste competitiewedstrijd al meteen zien dat Rigo meer kansen krijgt onder hem. Zo bracht hij de middenvelder al na 65 minuten in het veld. En in de wedstrijd daarop deed Van Bommel dat opnieuw en toen schoot de jonge Belg PSV naar de overwinning

Voorzichtigheid geboden
Mossou ziet dat Van Bommel anders te werk gaat dan Cocu. “Maar het is voor de talenten ook wel wat makkelijker. Er staat bij PSV al een geraamte en met Jeroen Zoet, Luuk de Jong en Daniel Schwaab zitten er ook ervaren jongens in de selectie, wat vrij uniek is in de eredivsie.” 

Mossou vindt wel dat er niet te snel geoordeeld moet worden over de kwaliteiten van de talenten. “Ze kunnen nu een goede wedstrijd gespeeld hebben, maar laat ze het maar eens een aantal maanden achter elkaar zien. Dan kun je pas echt oordelen over het een talent is van de buitencategorie of niet.” 

Verhuur
PSV verhuurde afgelopen zomer tot dusverre Sam Lammers (sc Heerenveen), Hidde Jurjus (De Graafschap), Lars Unnerstall (VVV-Venlo) en Luuk Koopmans (MVV). De Mos vindt dat de talenten uit Eindhoven, zoals Rigo en Malen, nu echt de kans moeten krijgen en die dan ook met beide handen aan moeten grijpen. 

“Maar ik ga er wel vanuit dat ze speeltijd zullen krijgen. Van Bommel gaf afgelopen dinsdag natuurlijk ook een signaal af door Bart Ramselaar niet eens op de bank te posteren, maar op de tribune voor het duel met BATE Borisov.” 

“Kijk bijvoorbeeld naar een Jan Vertonghen of Jeroen Zoet. Er is niks mis met een verhuur”, aldus Sjoerd Mossou. 

Mossou is van mening dat een verhuur helemaal niet slecht hoeft te zijn voor talenten. “Daar leer je ook veel van. Maar de talenten van PSV moeten het nu een aantal maanden laten zien, daarna kun je gaan kijken of ze in aanmerking komen voor een verhuurperiode.” 

De voetbaljournalist vindt ook dat er genoeg voorbeelden zijn van jonge talenten die mede door een verhuurperiode de top hebben bereikt. “Kijk bijvoorbeeld naar een Jan Vertonghen of Jeroen Zoet. Er is niks mis met een verhuur.” 

Aad de Mos is vaak terug te vinden op De Herdgang en hij stelde nog een top 3 samen van talenten die er volgens hem aan zitten te komen, maar nog niet geheel bekend zijn bij het grote publiek. 

  1. Joël Piroe (19) – Spits van beroep en maakte al naam in de jeugdelftallen van Oranje. Dit seizoen zal hij het moeten gaan laten zien bij Jong PSV.
  2. Jordan Teze (18) – De jonge verdediger zat afgelopen dinsdag op de bank bij PSV 1. In de voorbereiding speelde hij veelal als rechtsback, maar hij is van origine een centrumverdediger. “Hij speelde altijd samen met Obispo in het centrum”, aldus De Mos.
  3. Yorbe Vertessen (17) – Een Belgische spits. De meest onbekende van de drie, erkent ook De Mos. “Ik heb hem doelpunten zien maken die ik nog niet vaak heb gezien, ongelooflijk.”  Vertessen speelt komend seizoen voor PSV O19. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.