Tzorg hoeft 'onterecht verkregen geld' niet terug te betalen aan gemeente Breda - Omroep Brabant

Tzorg hoeft 'onterecht verkregen geld' niet terug te betalen aan gemeente Breda

23 augustus 2018 om 15:49
nl
Het geld dat thuiszorgorganisatie Tzorg 'te veel' heeft gekregen van de gemeente Breda, wordt niet teruggeëist. Sommige cliënten kregen door gebrek aan personeel in de zomervakantie minder huishoudelijke hulp dan gebruikelijk. Tzorg kreeg ondertussen wel het gebruikelijke bedrag van de gemeente. De SP in Breda stelde daar vragen over aan het college van B&W over en is niet te spreken over de antwoorden die nu gegeven zijn.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

SP'er Bas Maes stelde de raadsvragen na berichten over halvering van het aantal uren voor huishoudelijke hulp tijdens deze zomerperiode. Omroep Brabant sprak rond diezelfde tijd Farag. Zijn hulp kwam in de vakantieperiode tijdelijk niet wekelijks,  maar eens in de twee weken. "Het is hun probleem dat ze geen personeel kunnen krijgen. Daar heb ik niks mee te maken." Farag klaagde er wel over, maar volgens hem belde Tzorg hem niet terug.

Wachten op privacy instellingen...

Op bordje van klanten
"Volgens de thuishulpen die het probleem met de zomerroosters wel zagen aankomen, is er niet geluisterd naar hun suggesties om bijvoorbeeld voldoende uitzendkrachten in te zetten. De problemen met roosters in de zomerperiode zijn nu op het bordje van klanten neergelegd", zei Maes twee weken geleden. 

Het college van Breda schets in de beantwoording van de vragen een heel ander beeld. Tzorg zou er hard naar gestreefd hebben iedereen de gebruikelijke hulp te bieden, ondanks personele krapte. Zo zou geprobeerd zijn uitzendkrachten te vinden. Volgens het college is het bij 130 van de 1140 klanten voorgekomen dat 'een enkel zorgmoment niet heeft plaatsgevonden in de vakantieperiode'.  

En verderop in de beantwoording van de vragen: "In die gevallen waarin geen (volledige) vervanging van de vaste hulp mogelijk was, wordt door Tzorg na de vakantie extra inzet gepleegd, indien nodig, om het resultaat schoon huis te garanderen. De gemeente ziet vooralsnog geen reden om het geld dat Tzorg ontving, terug te vragen."

Schande
Maes spreekt daar schande over. De Bredase afdeling van de SP schrijft online: 'Per cliënt ontvangt Tzorg gemiddeld ruim 200 euro per maand. Een snelle rekensom leert ons dat alleen al Tzorg tienduizenden euro’s onterecht heeft ontvangen deze zomer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.