Video

'Grote ellende' in Lievenshove: 'Mijn zoon kwam als een drugsverslaafde naar buiten'

24 augustus 2018 om 18:18
nl
Van cocaïne tot crystal meth, het wordt allemaal gebruikt door de jonge bewoners van Lievenshove. Dat zegt de moeder van een jonge tiener die er een periode verbleef. "Mijn zoon kwam als drugsverslaafde naar buiten." Vrijdag werd duidelijk dat de jeugdzorginstelling van organisatie Juzt in Oosterhout eind dit jaar de deuren sluit.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Volgens de moeder van de jongen is het 'een grote ellende' binnen de muren van Lievenshove. Vrijdagochtend melden zich meer ouders van jongeren die er verbleven of nog verblijven. Eén van hen geeft aan dat sluiting haar niets verbaast. Ze zag haar dochter opnieuw afglijden en drugs gaan gebruiken binnen de muren van de instelling.  Volgens haar kreeg ze van medewerkers te horen dat die machteloos stonden.

'Geen gevangenis'
Het zouden ouders zijn die het probleem onder de aandacht van de politie en gemeente hebben gebracht. Volgens Jos van Nunen, voorzitter van de raad van bestuur van Juzt, is de sluiting echter niet op die manier afgedwongen. Wel bevestigt hij dat drugsgebruik door de jeugdige bewoners van Lievenshove de belangrijkste reden is om de deuren dicht te gooien. Het bleek niet voldoende mogelijk drugsdealers te weren. "Het terrein is onoverzichtelijk en daardoor lastig te beveiligen. Dan zou je er flink in moeten investeren en wordt het een gevangenis." En dat is precies wat Juzt niet wil. "Het zijn geen jongeren met een crimineel verleden, ze krijgen zorg bij ons."

Andere locaties
De bijna vijftig jongeren komen niet op straat te staan, maar worden ondergebracht op andere locaties. Het gaat om de Krabbebossen in Rijsbergen en een locatie in Zeeland. Op de vraag of het dan echt specifiek met de locatie te maken heeft dat het probleem juist bij Lievenshove speelt, antwoordt Van Nunen: "De locatie speelt wel een grote rol. En het heeft ook te maken met hoe de buitenwereld rondom een terrein eruitziet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.