Frank verhuurt zijn huis via Airbnb: 'Ik wist niet dat ik toeristenbelasting moest betalen'

27 augustus 2018 om 10:30
nl
“Ik wil best toeristenbelasting betalen, maar 3,50 is veel te veel.” Frank van der Meulen verhuurt delen van zijn huis aan Oude Urkhovenseweg in Eindhoven via Airbnb. Vorige week zaterdag kreeg hij een brief van de gemeente op de mat: Frank moet voor al zijn gasten toeristenbelasting afdragen.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Omroep Brabant onthulde maandag dat inwoners van Eindhoven die hun woning verhuren via het online platform Airbnb massaal de toeristenbelasting ontduiken. De stad loopt daarmee minimaal drie ton aan inkomsten per jaar mis, maar waarschijnlijk gaat het om veel meer geld. De gemeente heeft nu de aanval op illegale verhuur via Airbnb geopend en een gespecialiseerd bureau ingehuurd om controles uit te voeren.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is Eindhoven onder meer gestart met de controles op Airbnb’s omdat het Eindhovens Hotel Overleg hier al jaren op aandringt. De hoteleigenaren willen een gelijke behandeling als het gaat om belasting en veiligheid. Maar wie een snelle rekensom maakt, ziet dat de stad ook simpelweg heel veel geld misloopt vanwege de belastingontduiking. 

Nooit over geïnformeerd

Frank was naar eigen zeggen verrast door de brief van de gemeente. Hij wist niet dat hij toeristenbelasting moet afdragen. “Ik ben nooit door Airbnb daarover geïnformeerd. Ook heb ik er nooit van andere mensen die met Airbnb bezig zijn iets over gehoord.”

Boos is hij niet. Frank snapt dat ook Airbnb’s een bijdrage moeten leveren. “Maar ik vind dat Airbnb’s wel minder zouden moeten afdragen dan hotels. Bij ons komt een heel andere doelgroep en onze prijzen zijn bovendien een stuk lager. Ik vraag bij mijn huis voor tien personen slechts twintig euro per persoon. Een belasting van €3,50 daarop lijkt me onzinnig. Het moet wel in verhouding blijven.”

Geen gesprek met Airbnb aanbieders

Wat Frank wel dwarszit, is het feit dat volgens hem de gemeente nooit het gesprek is aangegaan met Airbnb-verhuurders. “Deze maatregel is alleen vanuit het oogpunt van de hoteliers in Eindhoven genomen”, zegt hij. Van der Meulen komt dan ook graag in contact met het Eindhovens Hotel Overleg en de gemeente. “Ik denk dat we elkaar moeten versterken in plaats van elkaar in de haren zitten. Ik geloof echt in samenwerking.” 

Het laatste woord is er naar Franks mening in ieder geval nog niet over gezegd. “De gemeente zal ervoor moeten zorgen dat dit niet een uitroeiing wordt van Airbnb’s.” 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.