Video

Snel drugsproblematiek aanpakken óf de instelling dicht, die keus gaf Oosterhout aan Lievenshove

24 augustus 2018 om 18:18
nl
Enkele weken geleden heeft wethouder Robin van der Helm van de gemeente Oosterhout het bestuur van instelling Lievenshove op het matje geroepen. Bij de gemeente kwamen signalen binnen over drugsgebruik én klachten over de kwaliteit van zorg. Tijdens een gesprek is het bestuur van Juzt, waar Lievenshove onder valt, voor een keus gesteld: snel de situatie verbeteren of de deuren van Lievenshove op slot. Het werd het laatste.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

"Enkele weken geleden kregen wij een noodsignaal binnen van een moeder", vertelt wethouder Van der Helm. "Ze vertelde dat haar kind in Lievenshove drugs kon gebruiken en bovendien niet de behandeling kreeg die ze graag zou zien."

De wethouder maakte zich naar aanleiding van het gesprek dermate ernstige zorgen over de veiligheid binnen Lievenshove, dat hij contact opnam met de instelling. "We zijn naar het bestuur gegaan en hebben gevraagd of ze in staat waren het probleem op korte termijn op te lossen. Of dat ze moesten concluderen dat ze dat niet konden, en dat de instelling beter dicht kon. Toen hebben ze gezegd: dan moet Lievenshove dicht."  

Personele problemen
Bestuursvoorzitter Jos van Nunen van Juzt stelde vrijdagochtend dat Lievenshove een ingewikkelde locatie is om te beveiligen. Ook de wethouder spreekt over een lastige locatie: "Het terrein ligt aan een bos, aan die kant is weinig zicht. Ook kun je op veel plekken het terrein op en af. Verder zitten er jongeren die het terrein wel af mogen, maar ook jongeren die dat niet mogen. Dat is lastig controleren."

Volgens van der Helm kwamen er ook signalen binnen die niet zozeer te maken hebben met drugs, maar wel met de kwaliteit van zorg. "Juzt zit middenin een reorganisatie. Er zijn veel wisselingen in personeel. Dat werkt niet als je met zulke kwetsbare jongeren werkt. Daarover hebben we onze zorgen geuit." 

Bij Omroep Brabant meldden zich vrijdag verschillende ouders . Zij geven aan dat hun kinderen drugs gebruikten op het terrein. Ook stellen ze dat behandelplannen niet werden uitgevoerd en dat hun kinderen weinig of geen hulp en therapie kregen. Ook zouden bewoners hardhandig worden aangepakt en konden jongeren seks met elkaar hebben. Een moeder: "Juzt is niet goed voor de kinderen."

Fixatie
Dat hardhandig aanpakken kan betrekking hebben op de zogenoemde fixatie. Bij fixatie wordt de jongere door meerdere medewerkers bij de armen en benen gepakt en tegen de grond gewerkt.  "Een uiterste middel om jongeren tot rust te brengen", legt Van Nunen van Juzt uit. "Er is mij niets bekend van klachten hierover bij de Inspectie Gezondheidszorg. Dit was ook zeker niet aan de orde van de dag."

Seks
Als het gaat om jongeren die seks hebben met elkaar, geldt hetzelfde. "Dat is een probleem als één van de partners het niet wil. Er zijn mij geen problemen van onvrijwillige seks bekend", zegt Van Nunen. "Wat jongeren van 17/ 18 jaar oud vrijwillig met elkaar doen, dat moeten we ze gunnen."

In een stroomversnelling
Volgens Van der Helm dacht Juzt toch al na over de toekomst van Lievenshove. De instelling wil toe naar kleinere opvanglocaties. "De noodkreet vanuit de ouders en het gesprek met ons hebben de zaken zeker versneld."

De problemen rondom drugs in Lievenshove zijn niet nieuw. In een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd uit december 2013 worden deze al aangehaald. Daarin lieten groepsleiders van Lievenshove weten dat zij zich niet veilig voelen bij hun werk. Dit kwam mede door een toename van misbruik van drank en drugs, zo valt te leven in het rapport. 

Het management van Juzt, waar Lievenshove onder valt, wist hiervan en nam vervolgens maatregelen, stelt het rapport. Welke maatregelen dat waren, is niet bekendgemaakt. Bijna alle ondervraagde medewerkers waren tevreden over die maatregelen en voelde zich daarna ‘voldoende veilig op het werk’. In datzelfde rapport werd destijds geoordeeld dat de kwaliteit van het behandeltraject voor jongeren in Lievenshove voldoende was.

Reactie politie
De politie zegt in een reactie dat er op dit moment geen direct onderzoek loopt naar gebruik of dealen van drugs in of in de omgeving van Lievenshove. "Maar er gebeurde meer dan alleen maar drugs gebruik. Ik heb het dan over vermissingen, de hulp die we regelmatig moesten bieden aan het personeel en drugs. Er waren afspraken gemaakt om dit totaalplaatje aan te pakken met verschillende partners. Ondanks alle inspanningen is dit niet gelukt. Dit heeft uiteindelijk toch tot het besluit geleid van de instantie om de afdeling te gaan sluiten", aldus Eric Passchier van de politie.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.