Video

Minder vogels op boerenland, Brabants Landschap deelt nestkasten uit

24 augustus 2018 om 17:46
nl
Steeds minder vogels voelen zich thuis op het Brabantse land. De erfvogels die leven op en rondom boerderijen en landelijk gelegen woningen hebben moeite een plek te vinden om te nestelen, omdat bijvoorbeeld de hooibalen steeds vaker binnen worden opgeslagen. Om deze vogels een handje te helpen, plaatst het Brabants Landschap nestkasten. Vrijdag kreeg de familie Van Esch uit Heukelom hun kasten uitgereikt.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Het doel van het project ErvenPlus, een project van Brabants Landschap, adviesbureau Orbis en bijna alle Brabantse gemeentes, is om de biodiversiteit op de erven op te krikken. De noodzaak is groot, volgens Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap: "Je ziet dat die biodiversiteit achteruit holt. Veel soorten vogels trekken naar erven als laatste plek om te overleven."

Voordat de kasten geplaatst konden worden, bezocht adviesbureau Orbis het erf. Samen met eigenaren Jan en Ingrid van Esch bekeken zij de mogelijkheden. "Als er al tien open nestkastjes hangen, kun je beter kijken wat je nog kunt proberen binnen te halen. Zo is het plaatsen van fruitbomen of muizenruiters - een houten frame met daarover een berg hooi of stro, waar muizen kunnen nestelen - ook een optie." legt Jack van den Berg van Orbis uit. 

Tekst gaat door onder video

In het voorjaar plaatste de familie al fruitbomen. Vrijdag kregen ze een huismussenkast waar vier koppeltjes kunnen broeden, drie vleermuizenkasten en verschillende open nestkastjes. Allemaal met  eeneigen instructie voor de beste plaatsing. Zij kunnen niet wachten aan de slag te gaan: "Altijd leuk om meer soorten hier te krijgen. Dit weekend hangen ze al."

"Het project is overweldigend", glundert Sloothaak. "We hadden gericht op 350 erven, dit is al nummer 600."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.