Video

Angst voor overlast met komst van trampolinecentrum in kerk in Orthen

24 augustus 2018 om 20:53
nl
Salvator betekent Verlosser. Maar het ziet er niet naar uit dat de San Salvatorkerk in Den Bosch de boze buurtbewoners gaat verlossen van het trampolinecentrum Jump XL. Integendeel: het bisdom van 's-Hertogenbosch, eigenaar van de kerk, heeft de trampolinegigant via een machtiging een vrijbrief gegeven voor een Bossche vestiging.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

De bewoners van Orthen willen geen trampolinecentrum in hun rustige wijk. Ook zit de machtiging van Jump XL het actiecomité flink dwars want er is geen enkel overleg geweest met de omwonenden. 

"Wij zijn omwonenden in de letterlijke zin van het woord: we wonen om de kerk", aldus de woordvoerder van het actiecomité. "En het contact was altijd goed. De kerk is zelfs een beetje van ons. Een paar jaar geleden hebben we geld 'gelapt' waarmee een deel van de kerk, de toren volgens mij, is gebouwd. En dan nu dit. We zouden erg graag in gesprek willen met het bisdom of de parochie, maar dat is tot nu toe niet gelukt."

'Daar word je echt niet vrolijk van'
De pijn zit 'm niet alleen in het feit dat er aan de belangen van bewoners voorbij is gegaan, maar ook in de nieuwe functie van de kerk. "We wonen in een fijne, rustige wijk en dat zal door het trampolinecentrum zeker veranderen. Auto's in en door de straat, parkeren, noem maar op. En je weet dat dat 365 dagen per jaar doorgaat. Daar word je niet echt vrolijk van. We kunnen gewoon niet begrijpen dat het bisdom dit laat gebeuren."

Om het geld kan het de kerk niet te doen zijn, volgens het comité. "Jump XL vertelde dat ze 65.000 euro huur per jaar gaat betalen. Daarmee zijn de kosten om het kerkgebouw draaiende te houden, zo'n 50.000 euro per jaar, gedekt. Maar je kunt niet zeggen dat je er rijk van wordt."

 

Club van jonge, gemotiveerde gasten
Jump XL zit ook wel een beetje in de maag met de hele de situatie, maar zet de plannen niettemin door. "Dat is een club van jonge, gemotiveerde gasten. En die willen ondernemen, dat begrijpen we als comité heel goed. Het is ook niet zo dat zij per se de kerk in wilden, maar andere locaties zijn door de gemeente afgewezen. We zijn in gesprek met Jump XL."

Afgelopen woensdag was er gelegenheid bezwaar te maken bij de bezwarencommissie en daar hebben de Orthenaren met zo'n zeventig man sterk massaal gebruik van gemaakt. Of het heeft geholpen, weten ze nog niet. 

Hamerstuk
"Maar we gaan zeker niet stilzitten. Binnenkort nodigen we de gemeenteraad uit voor een rondleiding, zodat ze de situatie met eigen ogen kunnen zien. We doen er alles aan om te zorgen dat het geen hamerstuk wordt."

Terwijl de trampolinecentra in Brabant als paddenstoelen uit de grond schieten, heeft Den Bosch er nog geen. Of hier binnenkort verandering in komt, zal de tijd leren. Het bisdom was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.