Video

Amber (16) kreeg in Lievenshove te maken met drugs en geweld: 'Maar de leiding deed niks'

25 augustus 2018 om 09:31
nl
Amber (16) uit Breda liep van huis weg met een loverboy. Daarna kwam ze in jeugdzorginstelling Lievenshove in Oosterhout terecht. Ze kwam er in aanraking met drugsgebruik, bestuurlijke wanorde en ze werd er in elkaar geslagen.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De jeugdzorginstelling nam vrijdag het drastische besluit per 1 december de deuren te sluiten. Veel jongeren gebruiken er drugs en ook zijn er behoorlijk wat geweldsincidenten geweest. De problemen waren zo groot dat het bestuur van de instelling ze niet kon oplossen.

Bezorging van drugs
In februari werd Amber opgenomen in een gesloten groep in Lievenshove. Na een tijdje kwam ze in contact met anderen op het terrein. En ze merkte hoe drugs werden bezorgd. 

"Die werden via het hek van de open groepen naar de gesloten groepen gebracht. Je hebt er computertijd. Mensen in de gesloten groep vroegen via Messenger aan mensen in de open groep of ze via het hek door drugs konden geven. Mij werd het ook aangeboden. Maar ik heb elke keer nee gezegd."

Amber zit nu in een open groep. "Daar zijn ze allemaal met drugs bezig. Ik sluit me er niet bij aan. Het is moeilijk om niet bij de groep te horen. Maar ik wil graag terug naar huis, dus het is beter voor mij om er niet mee in contact te komen."

In elkaar geslagen
In de eerste groep waarin Amber zat, is ze in elkaar geslagen: "Er was een meisje dat me pestte. Toen heb ik één keer van me afgebeten. Ik riep: hou op en gaf haar een duw. Toen ben ik in elkaar getrapt. Mijn haar is eruit getrokken. Ik ben gevallen en ze sloegen in op mijn hoofd. Ze sloegen gericht op mijn slapen. Een week lang liep ik met hoofdpijn. Toen ik thuiskwam, ging mama met me naar de dokter. Ik bleek een hersenschudding te hebben."

'Leiding deed niks'
De leiding deed niks, zegt Amber. "Terwijl het voor het oog van de leiding gebeurde. Ze hebben de pieper ingedrukt. Het meisje dat me in elkaar sloeg, is apart gezet, maar niet voor lang. De volgende dag moest het uitgepraat worden, maar het werd alleen maar erger met de ruzies. Toen heb ik gezegd dat ik naar een andere groep wilde."

Om de pesterijen te vermijden, is Amber naar een andere groep gezet.

 

 

Amber is niet te spreken over de manier waarop ze door de medewerkers van Lievenshove is begeleid. "Als er een nieuwe kwam, kreeg die alle aandacht. Mensen die er langer zaten, kregen geen aandacht meer. "

Ze vindt het goed dat Lievenshove dicht gaat: "Ik hoop dat er betere plekken worden gekozen voor mensen die drugsproblemen hebben en dat ze gescheiden worden van mensen met andere problemen."

Sterktepunt
Toch is Amber niet alleen negatief over naar verblijf in Oosterhout. "Ik ben meer gaan nadenken over wat ik fout heb gedaan. Ik heb leren praten over wat me dwars zit. Dat is een sterktepunt bij mij geworden."

En wat moet er met Amber gebeuren? "Ik wil naar huis.  Ik ben hard aan het werk om naar huis toe te gaan. En papa en mama staan er ook achter." De 16-jarige wil haar school afmaken en dit jaar haar diploma halen. Dinsdag moet ze terug naar Lievenshove, maar haar ouders twijfelen nog of ze haar terug laten gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!