Explosieve stijging van ongelukken met springkussens, maar wat is eraan te doen?

26 augustus 2018 om 11:48
nl
De springkussens op evenementen en braderieën zijn minder onschuldig dan je denkt. Volgens VeiligheidNL ging het vorig jaar gemiddeld zes keer per dag mis en belandden er 2200 mensen, vrijwel altijd kinderen, op de eerste hulp. Een forse toename ten opzichte van de 1400 mensen in 2008. Volgens enkele aanbieders in Brabant valt of staat de veiligheid op springkussens met het volgen van de instructies, blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Ga naar Google, typ 'springkussen huren' in en er verschijnen maar liefst 693.000 resultaten. Of dit verband houdt met de explosieve stijging van het aantal ongelukken zoals VeiligheidNL bekend heeft gemaakt, is gissen. Deze drie Brabantse verhuurders herkennen zich niet in de cijfers.

Goed verankeren en schoenen uit!
Jeroen Kuijpers, hoofd verkoop& evenementen van Attractieverhuur Moonen B.V. uit Waalwijk: "Ik heb geen cijfers paraat, maar herken dit beeld totaal niet. Maar wij werken dan ook strikt volgens de regels. Dat er ongelukken gebeuren verbaast me niets, want niet iedereen houdt zich aan de veiligheidsvoorschriften. Het omgewaaide kussen in Emmen, waarbij zes kinderen gewond raakten, was bijvoorbeeld niet verankerd." 

"Ook ligt er een taak voor de mensen die toezicht houden, bijvoorbeeld de ouders. Naast het goed verankeren, zijn er twee andere dingen belangrijk: zorg dat er niet te veel kinderen op het kussen zijn en zorg dat ze hun schoenen hebben uitgedaan." 

Toezicht
Directeur Mark van Bussel van Springkussenverhuur Eindhoven: "Wij zijn net twee jaar onderweg met ons bedrijf en hebben tot nu toe, gelukkig, nog geen ervaring met ongelukken. Dat klop ik trouwens meteen even af. Het nieuws over die explosieve stijging is natuurlijk niet fijn en valt me een beetje rauw op 'n dak. Of het een negatieve invloed gaat hebben op de verhuur vraag ik me af. Mensen blijven ook gewoon het vliegtuig instappen ondanks allerlei vliegtuigongelukken. We zijn een gecertificeerd bedrijf en alle kussens worden keer op keer gecontroleerd."

"Ik ben het ermee eens dat het goed verankeren en toezicht houden twee belangrijke zaken zijn. Aan dit laatste, het toezicht, ontbreekt het nog wel eens. Daarom adviseren wij onze klanten dat door iemand van ons te laten doen."

De blower in de gaten houden
Ook het Veghelse Jumping High heeft sinds haar bestaan, zo'n drie tot vier jaar, nog geen ongelukken meegemaakt, zo vertelt de eigenaresse die liever niet met naam genoemd wil worden.

"We leggen mondeling aan klanten uit hoe ze met het springkussen om moeten gaan. En we verankeren de kussens als dat nodig is, bijvoorbeeld als het op een groot evenement staat. Dit heeft tot nu toe prima gewerkt, want er is nog niet één ongeluk op onze kussens gebeurd. Maar het kan fout gaan ja. Volgens mij is er in Oss een kussen ingezakt omdat een begeleider de stekker eruit had getrokken omdat de kinderen vervelend waren. Dat mag je dus nooit of te nimmer doen! Mocht je zien dat de blower van een springkussen uitvalt, haal dan onmiddellijk de kinderen er vanaf." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!