PSV wint opnieuw in blessuretijd, Luuk de Jong is het goudhaantje tegen PEC Zwolle

25 augustus 2018 om 23:08
PSV heeft op de valreep drie punten overgehouden aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Tegen de verhoudingen in scoorde Luuk de Jong zaterdagavond in de slotminuut het bevrijdende doelpunt: 1-2.
Profielfoto van Malini Witlox

De spelers kwamen om kwart voor negen op het veld met blauwe shirts met daarop de tekst 'Get well soon, Ryan!' Een boodschap aan teamgenoot Ryan Thomas die door een zware knieblessure maanden aan de kant staat. In de dertigste minuut volgde een applaus van de fans voor de speler die rugnummer dertig draagt.

Strafschop
PSV had Thomas goed kunnen gebruiken, want de ploeg had het ontzettend moeilijk. De Eindhovenaren kwamen na amper twee minuten al goed weg. Jeroen Zoet veroorzaakte een strafschop, maar hij maakte zijn fout goed door de penalty van Mike van Duinen te stoppen.

Vier minuten voor de rust kopte Luuk de Jong de ploeg van Mark van Bommel op voorsprong. Kort na rust trok PEC Zwolle de stand gelijk na een knappe actie en dito schot van Vito van Crooij. PSV kwam er in de tweede helft eigenlijk nauwelijks meer uit, maar pakte net als een week geleden tegen Fortuna Sittard de winst in de laatste minuut.

De Jong werkte een voorzet van Hirving Lozano knap binnen. Het was alweer de negende keer dat hij in blessuretijd trefzeker was. Opvallend was dat PSV vorig seizoen ook in de laatste minuut won van PEC Zwolle.

Reactie Luuk de Jong
"In de tweede helft stonden we echt onder druk. Het is fijn dat we zo op het einde weer scoren. Je kunt op een gegeven moment niet meer van geluk spreken, het is ook een kwaliteit. Je moet blijven geloven tot het einde", vertelde De Jong na afloop.

Hij ging ook in op de kritiek op zijn functioneren die ontstond na het duel met BATE Borisov. "Ik ben spits, ik moet scoren. Als ik dat niet doe, komt er kritiek. We hebben spelers die vanaf de flanken de bal voor de goal kunnen krijgen, dan gaat die bal erin. Het was heerlijk."

PSV kreeg in de laatste fase iets meer ruimte omdat Zwolle voor de winst ging. De Jong was ook niet helemaal gerust op een goede afloop. "Zij denken dat ze misschien wel wat meer konden halen dan een gelijkspel. Dan krijg je iets meer ruimte. Maar ook ik heb na rust een lange fase het gevoel gehad dat het er niet meer in zat en gehoopt dat het 1-1 zou blijven.''

Liveblog
Omroep Brabant hield tijdens de wedstrijd een liveblog bij. Bekijk het hieronder.

93' De scheidsrechter fluit af. Vorig jaar scoorde PSV hier ook al in de laatste seconde. PSV pakt de punten met heel veel geluk.

92' Geheel tegen de verwachtingen in scoort PSV.  Het is totaal niet verdiend, maar hij telt wel. Het is weer Luuk de Jong. Hij kan de goal goed gebruiken, het is zijn dag nadat hij na het Europese duel tegen BATE Borisov zo onder druk kwam te staan.

91' Hands voor Viergever, hij krijgt een gele kaart. Bij de kans die PSV daarna krijgt, zit bij Zwolle iedereen met dichtgeknepen billen. De verdediging van PEC weet de bal weg te rossen.

88' Een vrije trap van Lozano, via een aantal spelers komt de bal bij de keeper.

84' Weer een kans voor Zwolle, het is geen probleem voor keeper Zoet. Als PSV gelijk speelt, moet het Ajax voor zich dulden. Beide ploegen hebben dan 7 punten. Verlies zit er echter ook nog in voor PSV, Zwolle heeft de beste kansen.

81' Weer een wissel bij Zwolle. Gustavo Hamer komt erin voor Dekker. Ook PSV wisselt voor de derde keer. Van Bommel moet flink balen, wat een slechte wedstrijd van zijn ploeg.

75' De verwachte wissel.

73' Het gaat niet goed met PSV. De ploeg heel het heel, heel moeilijk. Het is overleven in Zwolle.

70' Dumfries komt heel goed weg. Hij verdient geel, maar Kuipers houdt de kaart op zak. Hij is genadig voor de PSV'er die al een gele kaart heeft. Van Bommel grijpt in, hij maakt aanstalten om Dumfries te wisselen voor Jordan Teze.

66' Een dubbele wissel. Bij PSV gaat Mauro Junior erin. Hij vervangt Pereiro. Bij PEC Zwolle wordt Denis Genreau wordt vervangen door Zian Flemming.

61' PSV heeft het moeilijk, weer een aanval van Zwolle, maar die strandt vanwege buitenspel. PEC gaat steeds beter voetballen.

58' De eerste goede aanval van PSV na rust. Angelino kan uiteindelijk uithalen, maar de Spanjaard schiet net naast.

52' Wissel bij Zwolle. Kenneth Paal vervangt Bram van Polen.

48' Ai ai, Zwolle scoort. 1-1  Niemand pakt Vito van Crooij aan, hij kan van links helemaal naar binnen komen en haalt verwoestend uit!

46' We zijn weer begonnen. Aan beide kanten komen dezelfde elf spelers het veld in als voor rust.

45' Een geweldig schot van Angelino die de bal goed op zijn wreef neemt. Goalie Mickey van der Hart is echter goed wakker. De scheidsrechter fluit meteen af, we gaan rusten.

40' Luuk de Jong opent de score! Een prima kopgoal na een afgemeten voorzet van Lozano.

39' Kingsley Ehizibue (PEC) krijgt geel na een harde overtreding.

37' Zwolle laat zich niet zomaar wegspelen. Van Crooy kopt op doel, maar Zoet heeft er geen moeite mee.

35' Weer een kans voor Lozano. Na een tackle raakt hij de bal nog net.

30' Het publiek applaudisseert als steunbetuiging aan Ryan Thomas. Hij speelt normaal met rugnummer 30, een mooi eerbetoon. De middenvelder kwam deze zomer over van Zwolle.

23' Lozano heeft kans op een goal na een te zachte terugspeelbal op.

16' Na een corner kan Luuk de Jong net niet raak koppen. Doelman Van der Hart redt uitstekend. In de rebound gaat Denzel Dumfries de mist in, hij mist voor bijna open doel. Zijn schot vanaf een meter voor de goal gaat over.

14' Het spel golft heen en weer. PSV komt niet echt aan voetballen toe en heeft nog niet op doel geschoten.

3' Scheidsrechter Björn Kuipers gaat met Van Bommel praten. De trainer levert naar zijn mening te veel commentaar.

1' Er is nog maar net afgetrapt of de bal gaat op de stip. Mike van Duinen wordt door Zoet neergelegd na 49 seconden. Hij neem de bal zelf, maar mist! Zoet tikt de bal weg, hij maakt zo zijn eigen fout goed. Wat een kans voor Zwolle om snel op voorsprong te komen.