Video

Fort Giessen: Onbekend Brabants fort vol mysteries, donkere kelders en poepdozen

27 augustus 2018 om 10:41
nl
Het in 1879 gebouwde Fort Giessen is één van die verborgen Brabantse schatten waar bezoekers 'mondjesmaat' zeer welkom zijn, maar waar bijna geen bezoekers komen. Weinig mensen zijn namelijk op de hoogte van het bestaan van dit oude militaire fort in Giessen. Het fort werd afgelopen voorjaar, na een restauratie die twee jaar duurde, officieel heropend.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

"Er zijn verhalen over ondergrondse gangen", zegt Jaap van Diggelen voorzitter van Fort Giessen Beheer. "Maar die zijn bij de restauratie niet aangetroffen." In tegenstelling tot andere forten die het Brabants Landschap onder beheer heeft, is Fort Giessen geen logement of een eetcafé. Fort Giessen heeft als belangrijkste  bestemming natuur en ook nog een museale functie, die zich richt op de rol die het fort speelde in de Eerste Wereldoorlog. 

In de winter herbergt het massieve fort een enorme populatie vleermuizen, die dan in alle rust in de donkere kelders van het fort overwinteren. Het fort is dan niet open voor het publiek. 

Eigen poepdoos voor de commandant
Omdat het fort slechts eenmaal per maand op zaterdagmiddag is te bezoeken, loopt het nooit echt storm. Gewoonlijk wordt zo’n open middag bezocht door circa tien tot twintig bezoekers. Bezoekers die zich vervolgens verbazen over de historie van het fort en over de zichtbare sporen die de bewoners van een eeuw geleden hebben achter gelaten. Zo moesten de manschappen hun behoefte buiten doen op een latrine, maar beschikten de officieren over twee eigen inpandige latrines en de commandant had zelfs een eigen poepdoos (die nog steeds aanwezig is).

Koningin Wilhelmina kwam langs
Het militaire hoogtepunt van het fort vond plaats in 1915. Nederland was in de Eerste Wereldoorlog neutraal, maar had zijn manschappen wel gemobiliseerd. Ook Fort Giessen, als zuidelijkste fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, was klaar voor een mogelijke strijd. Om de manschappen een hart onder de riem te steken bezocht Koningin Wilhelmina het fort. Een gedenksteen in de muur herinnert nog aan dat heugelijke feit uit 1915.

Op de Open Monumentendag van zaterdag 8 september is het fort bij uitzondering de hele dag geopend. Een aanrader want: achter de dikke deuren, bomvrije ruimtes en luiken van Fort Giessen gaat een mysterieuze wereld vol verhalen schuil. En de gidsen staan ook dan klaar om over al dat moois te vertellen.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.