Zware vliegtuigbom Bergen op Zoom tot ontploffing gebracht [VIDEO]

28 augustus 2018 om 12:44
nl
In de bossen bij Bergen op Zoom is dinsdag een Britse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben de 500-ponder aan het begin van de avond op een veilige plek tot ontploffing gebracht.
Geschreven door

Volgens de EOD is de bom vermoedelijk afgeworpen op de terugweg naar Engeland. Waarschijnlijk moesten de vliegers van de bom af om ballast kwijt te raken voordat ze de Noordzee overstaken. De ontsteking was niet in werking gesteld. Hierdoor kon de bom dinsdag veilig worden verplaatst. Dat gebeurde met een speciale vrachtwagen. Rond halfzeven is het explosief op een zogenoemde 'ploflocatie' in de buurt onschadelijk gemaakt.

Wachten op privacy instellingen...

 

Metaaldetector
Erik de Jonge meldde de vondst dinsdag op Twitter. De bom werd volgens hem bij de politie gemeld via Meld Misdaad Anoniem. "Deze persoon mocht namelijk helemaal niet hier in het gebied komen. En zeker niet met een metaaldetector zoeken, want ik verwacht dat dat is gebeurd."

Wachten op privacy instellingen...

 

Daarna heeft de vinder de bom ook uitgegraven. "Het is hartstikke link om te graven naar de oude explosieven. Ook voor de recreanten en omwonenden. Bovendien zijn we niet blij als mensen zomaar door de bossen struinen."

Amateuronderzoekers
In de bossen op de Brabantse Wal worden jaarlijks meerdere explosieven gevonden. Meestal zijn ze opgegraven door amateuronderzoekers met een metaaldetector. "Zulke grote bommen als vandaag vinden wij niet vaak. Het is uniek en meteen ook riskant", zegt De Jonge.

Wachten op privacy instellingen...

 

Bekend van dit gebied is dat er zwaar is gevochten tijdens de Slag om Woensdrecht, in najaar 1944. De Duitsers lagen ingegraven bij de spoorlijn van Bergen op Zoom naar Vlissingen en in de hooggelegen bossen bij Lindonk. Ze probeerden de verbindingen met Zeeland open te houden zodat ze de Schelde en de belangrijke aanvoerhaven van Antwerpen konden controleren. 

Luchtaanvallen
De geallieerden probeerden ze daarom te verjagen. Ze voerden eind oktober 1944 dagenlang diverse luchtaanvallen uit op hun hoofdkwartier in villa Mattemburgh, de Duitse kanonnen op het gehucht Heimolen en andere Duitse stellingen. Volgens ingewijden zijn er wel honderden bommen gedropt door Spitfires.  

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.