Brabants duo drukt miljoenen euro’s van steenrijke vrouwen achterover, OM eist celstraf

29 augustus 2018 om 18:29
nl
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank in Den Bosch celstraffen geëist tegen twee Brabanders die miljoenen euro’s achterover zouden hebben gedrukt bij vier stichtingen voor goede doelen. De twee verdachten vormden samen het bestuur van de vier fondsen die door twee steenrijke vrouwen waren gevuld met ruim 200 miljoen euro om goede doelen te steunen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Voorzitter René V. (60) uit Oosterhout factureerde namens het gerenommeerde advieskantoor Loyens& Loeff in Eindhoven in totaal 6,5 miljoen euro. Penningmeester Peter G. (68) uit Den Bosch bracht 2 miljoen euro in rekening bij de stichtingen. Het OM eist celstraffen van twee en vijf jaar.

De FIOD begon een onderzoek nadat de Belastingdienst alarm had geslagen over absurd hoge kosten bij de stichtingen. Van de 24 miljoen euro die tussen 2008 en 2012 is besteed, ging de helft op aan kosten. Volgens de aanklager hebben de twee verdachten zich schuldig gemaakt aan vervalsing van facturen en verduistering.

Rijke vrouwen
V. leerde de twee rijke vrouwen leren kennen als belastingexpert en baas van het kantoor van Loyens& Loeff. De vrouwen waren op zoek naar een goede besteding van hun vermogen en ze vroegen hem als voorzitter van de vier stichtingen. Uiteindelijk ging het grootste deel van zijn werktijd op aan de goede doelen.

Loyens& Loeff vond het onverantwoord om de stichtingen te laten opdraaien voor het riante uurtarief van René V. Het kantoor dwong hem in 2015 tot een vertrek.

Verdachte: 'Ik was integer'
Op verzoek van het Openbaar Ministerie werden René V. en Peter G. geschorst als bestuursleden van de stichtingen. René V. vertelde de rechtbank in Den Bosch woensdag dat hij integer is geweest, omdat hij de twee vrouwen altijd duidelijk heeft gemaakt dat hij zijn commerciële tarief van gemiddeld ongeveer 600 euro per uur hanteerde. Ze beseften dat en gingen akkoord, omdat ze hem graag als voorzitter wilden hebben.

De officier van justitie gelooft dat niet en zegt dat de vrouwen juist geschokt hebben gereageerd op de buitensporige en torenhoge kosten. De rechtbank doet op 28 september uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.