Tilburgse student (20) overleden aan meningokokkenziekte: 'Toekomst wordt ruw afgesneden'

31 augustus 2018 om 09:12
Archieffoto
Archieffoto
Een 20-jarige student van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg is donderdag overleden aan meningokokkenziekte. Hij was vorige week begeleider tijdens het introductiekamp voor eerstejaarsstudenten. Begin deze week werd hij opgenomen in het ziekenhuis.
Geschreven door

"Met grote schrik, verslagenheid, verwarring en verdriet heeft ons vanmiddag het droevige bericht bereikt dat een van onze studenten vandaag in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is overleden", schrijft directeur Marjo Spee van de hogeschool.

"Op dit moment gaan onze gedachten uit naar de familie, vrienden en kennissen. Als zo’n toekomst ruw wordt afgesneden, is dat voor alle betrokkenen een moment om daarbij stil te staan." 

'Verwerking van dit verdriet'
Op de opleiding zijn ze behoorlijk geschrokken door het nieuws, laat de directeur weten. "We willen vrijdag alle studenten en docenten van onze school de gelegenheid bieden om met elkaar een start te maken met de verwerking van dit verdriet", schrijft Spee. "Daarom hebben we besloten om die dag geen onderwijsprogramma aan te bieden."

Geen andere mensen ziek
De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via kleine druppeltjes door de lucht. De meeste mensen worden er niet ziek van. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten

Iedereen die recentelijk intensief contact heeft gehad met de student, is inmiddels persoonlijk benaderd. Volgens de GGD zijn er voor zover bekend geen andere mensen ziek geworden. De verwachting is dat dat ook niet meer gaat gebeuren. 

De uit Eindhoven afkomstige student was in de eerste week van dit schooljaar begeleider tijdens het introductiekamp. Hij was daar met veel andere medestudenten, wat de kans op besmetting groter maakte. De GGD gaf na het introkamp ook voorlichting op de Fontys Hogeschool Journalistiek over de meningokokkenziekte. 

Klachten kunnen snel verergeren
Iemand met meningokokkenziekte kan heel snel erg ziek worden. "Dat is ook wat hier is gebeurd." Klachten zijn plotselinge hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, je suf voelen, niet tegen licht kunnen en een zere, stijve nek, vooral als je je hoofd voorover buigt. 

Soms verschijnen er heel kleine rode of paarse vlekjes op de huid. Het is belangrijk snel medische hulp te zoeken als deze symptomen optreden. Meer informatie over de ziekteverschijnselen is terug te vinden op de website van GGD Hart voor Brabant.

Meer besmettingen
Eerder dit jaar schreef het Algemeen Dagblad dat de afgelopen jaren aanzienlijk meer mensen met meningokokken werden besmet dan voor 2015. 

 

 

Wachten op privacy instellingen...