De herfst begint vrijdagnacht met vorst!

31 augustus 2018 om 09:53
nl
Na de warmste zomer ooit, gaat het vrijdagnacht vriezen. Het koelt af tot een graad of vijf en aan de grond kan de temperatuur plaatselijk onder nul belanden.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

En dat terwijl de gemiddelde temperatuur de afgelopen maanden maar liefst 19 graden was. Daarmee stoot de zomer van 2018 het record van 2003 van de eerste plek.

Toen was de gemiddelde temperatuur 18,7 graden. Met 19 graden was het gemiddeld twee graden warmer dan normaal. Ook gaat dit seizoen de boeken in als heel droog en zeer zonnig. 

Vannacht nachtvorst
Voor meteorologen gaat zaterdag de weerkundige herfst van start. Deze lijkt koud te beginnen, want komende nacht kan het landinwaarts afkoelen tot rond een graad of 5 en zelfs een graadje vorst aan de grond is niet uitgesloten. Na die koude nacht volgt een aangenaam weekend met veel zon en wat hogere temperaturen. 

'Bijzonder vroeg'
Als het daadwerkelijk de komende nacht zo fris wordt, dan is dat bijzonder vroeg na de hoogzomer. Slechts twee keer kwam het in augustus al tot vorst aan de grond ; éénmaal eerder op de eerste dag van de meteorologische herfst, zegt Weeronline.

De meest recente dag met vorst aan de grond was 26 juni. Toen koelde het in Gilze-Rijen op 10 centimeter hoogte af naar -0,6 graden.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!