Jan hoeft nooit in de rij te staan in de Efteling: ‘Ik kan berekenen wanneer het waar druk is’

3 september 2018 om 00:25
nl
Altijd al willen weten welke gevonden voorwerpen er worden ingeleverd in de Efteling? Of bij welke attractie je het vaakst in de rij moet staan? Dat en meer kun je vinden op de site EftelStats.nl. Een site waar Jan van Kampen (27) alles wat je maar kan bedenken over de Efteling bijhoudt. En met die gegevens kan hij meer dan je denkt!
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Op 1 september werden er onder andere een sleutelbos, een horloge, een minionknuffel en twee teddyberen ingeleverd bij de gevonden voorwerpen van het park. De gemiddelde wachttijd was die dag het langst bij Symbolica, terwijl je de hele dag zo kon doorlopen bij de stoomtrein. En deze maand was Joris en de Draak de attractie met veruit de meeste storingen (27). Het is een greep uit de gegevens die Jan verzamelt en deelt. “Ik doe met die data weer experimentjes die mensen niet zien.”

Ideale looproute
Een van die experimenten is het berekenen van de ‘ideale looproute’. “Ik kan aan de hand van onder andere gegevens van Buienradar.nl en wachttijden bij bepaalde attracties berekenen hoe je het beste kunt lopen.” Lang verhaal kort: Jan hoeft in de Efteling nooit in de rij te staan. “Ik kan in principe alle rijen ontwijken ja.” Maar daar doet hij het niet voor. “Ik ga misschien één keer per jaar naar de Efteling.”

Experiment
“Het is voor mij vooral een experiment. De Efteling begon een paar jaar geleden met een nieuwe app. Toen kwam ik erachter dat ik al die data zo zelf kon verzamelen”, vertelt Jan. Daar laat hij allerlei formules op los, voor de lol en omdat het leerzaam is. Het grootste deel van die experimenten deelt hij dan weer niet op zijn site. 

“Ik heb wel overwogen om bijvoorbeeld die ideale looproute te delen, maar inmiddels volgen zoveel mensen de site dat als ik die online zet dat direct niet meer de beste looproute is. Dan worden de attracties op die route weer veel te druk.” En dus houdt hij dat geheim voor zichzelf.

Met de organisatie van de Efteling heeft Jan een ‘haat liefdeverhouding’. “Ze zijn volgens mij niet heel blij dat ik al deze data verzamel en openbaar maak.” Maar vanwege de opgebouwde populariteit laten ze hem vermoedelijk met rust. “Als ze het offline laten halen, zullen veel mensen niet blij zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.