Brabantse kinderen zijn meer gaan bewegen en gezonder gaan eten

4 september 2018 om 11:44
nl
Brabantse kinderen zijn steeds gezonder. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD West-Brabant en de GGD Brabant-Zuidoost. Ten opzichte van negen jaar geleden zijn de Brabantse kids meer gaan bewegen en gezonder gaan eten.
Profielfoto van Edwin Vossen
Geschreven door
Edwin Vossen

De GGD West-Brabant deed onderzoek naar de leefstijl en gezondheid van West-Brabantse kinderen tot elf jaar. Zesduizend ouders vulden een vragenlijst in. Niet alleen zijn kinderen meer gaan bewegen en gezonder gaan eten, ouders zijn zich ook meer bewust van de gezondheid van hun koters.

Zo zijn de Brabantse vaders en moeder zich meer bewust van de schadelijke effecten van roken en alcohol. Er wordt bijvoorbeeld minder vaak in het bijzijn van kinderen in huis gerookt.

Iedere dag ontbijten
Maar liefst 98 procent van alle Brabantse kleintjes ontbijt iedere dag. Kinderen eten bovendien vaker groente en fruit. 92 procent van de kinderen van hoogopgeleide ouders eet minimaal vijf dagen per week groente en fruit. Bij laagopgeleide ouders is dat 80 procent. 

Naast de gezondheid van kinderen werd dinsdag nog een onderzoek gepresenteerd. Daaruit blijkt dat in Zundert en Rucphen de meeste Brabanders wonen die zichzelf niet gezond vinden. In de gemeente Sint-Oedenrode is het percentage Brabanders dat zich ongezond voelt het laagst.

Meer fruit, meer bewegen, meer bewustzijn
De Jeugdmonitor van de GGD Brabant-Zuidoost laat eenzelfde beeld zien. Bijna 11.000 ouders vulden een vragenlijst in. Hieruit blijkt dat ook de kinderen in deze regio ten opzichte van negen jaar geleden meer zijn gaan bewegen en gezonder zijn gaan eten. Ruim een kwart van de kinderen sport meer dan 3 uur in de week, in 2008 was dat nog 20%. Een groot deel ontbijt iedere dag (97%) en eet dagelijks groente (71%) en fruit (81%). Over de afgelopen jaren is met name het eten van fruit toegenomen. Evenals in West-Brabant zijn ouders zich meer bewust van het effect van hun eigen gedrag op de gezondheid van hun kinderen. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.