Video

21.000 handtekeningen tegen megastal in Oirschot: 'Niemand wil ze hier hebben'

10 september 2018 om 09:51
nl
Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie hebben 21.000 handtekeningen opgehaald tegen een megastal in Oirschot. Ze vinden dat die te dicht bij natuurgebied de Kampina komt. Wethouder Esther Langens van de gemeente Oirschot neemt de handtekeningen maandag in ontvangst.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De nieuwe megastal zou gevestigd worden vlak bij natuurgebied de Kampina. De bedoeling is dat er zo’n 16.000 varkens in gehouden kunnen worden. Eerder keurde de gemeente Oirschot de vergunningsaanvraag af, maar nu is de vergunning voor de megastal alsnog toegezegd. 

“Het vorige college had besloten dat de megastal er niet moet komen”, vertelde Lars Koreman van Natuurmonumenten enige tijd geleden in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant. “Maar op dat besluit is het huidige college teruggekomen. Dat is wat ons betreft echt een onzalig plan. De uitstoot van onder meer stikstof uit de stal is heel zwaar voor de natuur.” 

Rechtszaak
Donderdag is de rechtszaak, waarin de gemeente haar besluit moet verdedigen. "We zeggen met zijn alleen dat we de megastal niet willen. Dan moeten we ervoor zorgen dat dat niet gebeurd", vertelt Toine Cooymans, boswachter van Natuurmonumenten, maandag in het ochtendprogramma Wakker!. 

Volgens Natuurmonumenten zegt het college dat het niet anders kan dan een vergunning te geven. Dat er geen reden is om de aanvraag de weigeren. Maar aan dat argument twijfelt de organisatie voor natuurbehoud. “Ze zouden het minstens moeten proberen om de vergunningaanvraag te weigeren. Er wordt te snel de conclusie getrokken dat de komst van de megastal onafwendbaar is.” 

 

 

Wachten op privacy instellingen...

Dat de megastal bij de Kampina moet komen, is voor Natuurmonumenten een extra pijnlijk punt. “De locatie is super ongelukkig. De stal zal gebouwd worden midden in het hart van het Groene Woud. Dan praten we echt over de 'topnatuur' van Brabant. Die zal veel te lijden hebben onder de uitstoot van de stoffen van zo’n megastal.”  

De woordvoerder van Natuurmonumenten noemt het dan ook opmerkelijk dat de vergunning voor de megastal er is. “We doen met z’n allen zo veel moeite om de uitstoot van stikstof terug te dringen. En dan openen we nu een nieuwe bron van verontreiniging.” 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.