Politiebonden kondigen 'heftigste actie ooit' aan: agenten werken volgend weekend alleen bij spoed

7 september 2018 om 12:03
nl
De politiebonden roepen collega's op om volgend weekend, van 14 september tot 16 september, alleen werk met spoed op te pakken en ander werk te laten liggen. Volgens een woordvoerder is het de 'heftigste CAO-actie ooit'.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

De actie #geenspoedgeenpolitie begint vrijdag 14 september om zes uur 's avonds en duurt tot zondagnacht. "We moeten deze stap nemen", zegt een woordvoerder namens de bonden. "De situatie is onhoudbaar geworden."

Nul ondersteuning
Alles zonder spoed komt stil te liggen. Dat betekent niet alleen dat de politiebureaus dicht gaan, maar ook dat er geen politieondersteuning zal zijn bij de wedstrijden Willem II - Excelsior op zaterdag en NAC - Fortuna Sittard op zondag.  Ook in het uitgaansleven en bij andere evenementen zal er geen politie aanwezig zijn. 112 blijft wel bereikbaar voor spoed, zoals levensbedreigende situaties, berovingen en geweld. De politiebonden benadrukken dan ook dat de samenleving niet in gevaar mag komen met deze actie. 

Ultieme stap
Het platleggen van de politieorganisatie is de ultieme stap in een lang traject naar een betere cao. De acties begonnen publieksvriendelijk, met het niet uitdelen van boetes en werden daarna hinderlijker. Zo was er geen politie bij Decibel Outdoor Festival. Deze actie is volgens de woordvoerder de overtreffende trap. "We betreuren het, maar het kabinet en het ministerie hebben het hierop aan laten komen. Het zal voor iedereen even doorbijten zijn, maar het kan niet anders.”

Horeca Nederland: begrip voor acties
Koninklijke Horeca Nederland was nog niet op de hoogte van de acties, maar toont begrip. Regiomanager Ria Cruijssen: "In Nederland heeft iedereen het recht om te staken en actie te voeren, daar heb ik begrip voor. En snap ook dat dat consequenties heeft. Het lijkt me dat wij preventieve maatregelen gaan nemen. Bijvoorbeeld door portiers te instrueren extra scherp en alert te zijn. Over eventuele andere maatregelen moeten we nog overleggen. Ik maak me niet al teveel zorgen en neem aan dat de politie zijn verantwoordelijkheid neemt." 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!