Minister wil ‘heftigste cao-acties ooit’ van de politie verhinderen en stapt naar de rechter - Omroep Brabant

Minister wil ‘heftigste cao-acties ooit’ van de politie verhinderen en stapt naar de rechter

11 september 2018 om 17:14
nl
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stapt naar de rechter om de aangekondigde cao-acties van de politie te verhinderen. De veiligheid is in het geding, vindt Grapperhaus. De bonden hadden hun achterban opgeroepen om vanaf vrijdag actie te voeren. De bonden zeggen te werken aan een reactie.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De politiebonden en de minister voeren al lange tijd moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao. De bonden willen komend weekeinde naar eigen zeggen 'de heftigste acties ooit ' op touw zetten om hun eisen kracht bij te zetten. 

Ze kondigden aan vanaf vrijdag- tot zondagavond alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen. Maar die acties zijn zo grootschalig en zo algemeen dat de veiligheid van burgers en politiepersoneel in gevaar komt, stelt Grapperhaus.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp laat weten dat de acties doorgaan, ondanks de sommatie van de minister. "Tenzij er voor het weekeinde een cao-akkoord komt of de rechter er een stokje voor steekt." De bonden noemen deze actie de ‘ultieme stap’. Ze strijden onder meer voor een verlaging van de werkdruk en meer salaris.

Wachten op privacy instellingen...

Nul ondersteuning bij wedstrijden
Als de acties daadwerkelijk doorgaan, dan komt alles zonder spoed stil te liggen. Dat betekent niet alleen dat de politiebureaus dicht gaan maar ook dat er geen politieondersteuning zal zijn bij de wedstrijden Willem II - Excelsior op zaterdag en NAC - Fortuna Sittard op zondag. PSV speelt zaterdagavond in Den Haag. Ook in het uitgaansleven en bij andere evenementen zal er geen politie aanwezig zijn.

112 blijft wel bereikbaar voor spoed, zoals levensbedreigende situaties, berovingen en geweld. De politiebonden benadrukken dan ook dat de samenleving niet in gevaar mag komen met deze actie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.