‘Dongens recyclingbedrijf overtreedt structureel milieuregels ondanks dwangsommen gemeente’ - Omroep Brabant

‘Dongens recyclingbedrijf overtreedt structureel milieuregels ondanks dwangsommen gemeente’

12 september 2018 om 06:57
nl
Er zijn grote problemen met de recycling van kunstgrasvelden, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Recyclingbedrijf TUF in Dongen, dat verwijderde kunstgrasvelden met plastic en milieuverontreinigend rubber verwerkt, speelt een belangrijke rol in de uitzending. De gemeente heeft dwangsommen opgelegd die door het bedrijf niet kunnen worden betaald.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De bedrijven TUF en het Gelderse Vink, die als enige in ons land kunstgrasvelden recyclen, overtreden volgens ZEMBLA structureel meerdere wetten en milieuregels. De velden liggen torenhoog op de bedrijfsterreinen zonder de juiste vergunning, worden doorverkocht aan particulieren en gedumpt in het buitenland. Dat zou blijken uit ambtelijke stukken die ZEMBLA na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) in bezit heeft.

TUF heeft het volgens die documenten al twee jaar aan de stok met de inspectie en de Omgevingsdienst. TUF bezit veel meer matten dan is toegestaan en vervoert illegaal kunstgrasvelden naar het buitenland.

Reactie van gemeente
De burgemeester van Dongen zegt in het programma dat ingrijpen bij TUF de gemeente met een probleem opzadelt. “We hebben er ook niets aan als het bedrijf failliet gaat. Bovendien komen we te zitten met een heel groot terrein dat vol ligt met matten”, aldus burgemeester Starmans-Gelijns. 

Saneren van het bedrijfsterrein van TUF kost volgens deskundigen minstens 3 miljoen euro. De directrice van TUF zegt in het programma in overleg te zijn met de gemeente en andere partijen om de situatie op te lossen. 

De aflevering van ZEMBLA wordt woensdag 12 september om kwart over negen ’s avonds uitgezonden op NPO2.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.